Ford F-150 gaat aan het stopcontact

2j geleden | Nicolas Morlet

Ford heeft de nieuwe productieversie van zijn pick-up F-150 klaar. Hij komt ook als Lightning, een volledig elektrische versie die de succesvolle verkoop moet veiligstellen. Export naar Europa lijkt niet voorzien.

 

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is de F-150 een echt instituut, op onze wegen is het eerder een zeldzaamheid, niet in het minst omdat hij zijn weg moet zoeken via parallelle import. In de VS rollen er jaar in, jaar uit er 800.000 stuks over de toonbank. Deze bestseller het nieuwe era binnenrollen vormt de grote uitdaging voor Ford, dat nu persoonlijk wordt gesteund door de Amerikaanse president Joe Biden. Met zijn F-150 Lightning neemt Ford het op tegen de Rivian RT-1, Tesla Cybertruck en GMC Hummer.

 

 

Heftiger dan benzine

Aan overtuigingskracht ontbreekt het de pick-up niet, dankzij een elektromotor van 563 pk en 1.050 Nm koppel! Dit maakt hem heftiger dan een benzineversie, want de 0-60 mph (96 km/u) zal naar verwachting maar 4,5 seconden in beslag nemen!

Maar dat is niet het belangrijkste. Hoewel aangedreven op stroom blijven de laad- en trekcapaciteiten overeind: bijna een ton verdraagt de kipper, en aan de trekbol kan er 4,5 ton. Naast zijn enorme laadbak beschikt deze elektrische versie over een "frunk" (samentrekking van front en trunk ofwel voorkant en koffer) van zomaar eventjes 400 liter!

 

 

Ook als thuisbatterij

De F-150 Lightning geraakt niet alleen 230 tot 300 km ver (volgens de strengere Amerikaanse EPA-normen), afhankelijk van de gekozen batterij, maar kan ook fungeren als een elektrische generator om een woonst van stroom te voorzien. In geval van een storing kan hij voor een back-up van 9,6 kW zorgen.

"Uitgaande van een dagelijks verbruik van 30 kWh, zal de F-150 Lightning in staat zijn om een huis drie volle dagen van stroom te voorzien met de grootste batterij". Dat betekent dat die batterij ongeveer 90 kWh aan vermogen heeft.

Het argument kan tellen voor bepaalde regio's die vaak door natuurrampen worden getroffen, met name in Tornado Alley in het midden van het land (Texas, Oklahoma, Nebraska...), een streek waar de bewoners sowieso al bijzonder dol zijn op pick-ups.

De Lightning zou in het voorjaar van 2022 in de Verenigde Staten op de markt komen.

 

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in