Lexus vernieuwt de RX van boven tot onder

3w geleden | Nicolas Morlet

De Lexus RX, de familie-SUV van de premiumtak van de Toyota-groep, is nu aan zijn vijfde generatie toe. Een gloednieuw model dat zich laat gelden, zowel qua stijl als karakter, want hij wordt voor het eerst aangeboden als plug-inhybride, én in een nieuwe sportieve versie.

De eerste generatie Lexus RX dateert van 1997. Als zodanig is het een van de allereerste luxe-SUV's op de markt! Een model dat een behoorlijke reputatie heeft opgebouwd, want op de Europese markt zijn al 300.000 exemplaren verkocht. Helemaal niet slecht voor een model dat niet alleen moet concurreren met de BMW X5 en Mercedes ML, maar dat ook nog eens alleen op benzine- en hybridemotoren kon vertrouwen op een moment dat het grote SUV-segment vooral zwoer bij diesel.

De dingen zijn sindsdien veranderd. En de nieuwe RX zet nu een plug-inhybride aandrijving in om op gelijke voet tegen zijn rivalen te strijden. Het is dezelfde aandrijflijn als de NX, een 2,5 liter-benzinemotor gecombineerd met een elektromotor die 306 pk levert. De elektrische actieradius van 65 kilometer laat toe het verbruik te verlagen tot gemiddeld 1,1 l/100 kilometer (WLTP). Dat correspondeert met 24 g/km CO2. Dat belooft een mooie aftrek voor zelfstandigen en bedrijven, hoofddoelgroep van deze RX.

Er zullen ook twee andere versies beschikbaar zijn: de klassieke "zelfopladende" hybride met 245 pk voor de RX 350h, en een "sportieve" hybride met 371 pk die de RX 500h heet. Deze laatste zou dynamischer moeten zijn dankzij een automatische zesversnellingsbak en vierwielaandrijving en -sturing. Het zal ook de enige zijn die kan worden uitgerust met het F-Sport-exterieurpakket, dat de looks nog wat strakker trekt.

De trekken van de nieuwe RX lijken te zijn afgezwakt in vergelijking met de voorgaande generaties. De lijnen zijn nog steeds strak, maar de hoeken ogen minder prominent. Aan de voorkant gaat de grille nu op in de carrosserie-elementen, terwijl de SUV aan de achterkant opvalt door de doorlopende lichtbundel.

Aan boord is de cabine nu gecentreerd rond het 14 duim grote centrale scherm, dat toegang verleent tot alle functies van het voertuig. Een spraakassistent kan ook bepaalde commando's opvolgen. Zoals altijd bij Lexus is de kwaliteit uitstekend en de binnenruimte en uitrusting is uitgebreid, met onder meer een systeem om obstakels te vermijden en een alarm waarbij het portier niet opengaat als het dodehoekbewakingssysteem een fietser detecteert.

De nieuwe Lexus RX komt aan het eind van het jaar naar ons land.

Lexus vernieuwt de RX van boven tot onder
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in