Land Rover komt met een Defender op waterstof

2j geleden | Nicolas Morlet

In plaats van grote accu's heeft Land Rover de brandstofcelroute gekozen om zijn Defender te elektrificeren. De grote SUV rijdt binnenkort op waterstof.

 

"FCEV's (Fuel Cell Electric Vehicles) op waterstof bieden een hoge energiedichtheid en snelle tankbeurten, evenals een beperkt verlies aan actieradius bij lage temperaturen, waardoor ze ideaal zijn voor grotere en langere voertuigen, of voertuigen die worden gebruikt in warme of koude omgevingen", legt Land Rover uit in zijn persbericht om de keuze voor deze technologie in zijn avontuurlijke Defender te rechtvaardigen.

 

Het is waar dat door zijn aerodynamica van een blokhut traditionele batterijen waarschijnlijk geen bevredigende autonomie zouden hebben opgeleverd. En het effectieve voordeel is dat een volle tank waterstof niet langer duurt dan een volle tank traditionele brandstof.

 

Uitstoot van water

Praktisch gezien is een brandstofcelauto een elektrische auto. Maar in de plaats van de energie op te slaan in batterijen na lange laaduren, wordt ze intern geproduceerd via een "energiecentrale" aan boord: de beroemde brandstofcel. Hierin reageert de waterstof uit de tank met de zuurstof in de lucht om de energie te produceren die de motor nodig heeft. Het enige afvalproduct is water.

 

Toch nog aardolie?

Een ideale oplossing, dan? Ja, op voorwaarde dat de gebruikte waterstof op een milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd, met name door elektrolyse uit groene stroom. En dat is vandaag de dag nog lang niet het geval, want waterstof voor industrieel en mobiliteitsgebruik wordt geproduceerd uit… aardolieproducten.

Land Rover geeft niet aan of de productie van deze groene waterstof deel zal uitmaken van het wereldwijde ontwikkelingsproject van het model, dat bekendstaat als Project Zeus. Het merk stipt aan dat FCEV-auto's deel zullen uitmaken van hun ambitie om in 2039 volledig koolstofneutraal te zijn. De eerste tests met deze Defender worden aan het einde van dit jaar uitgevoerd.

 

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in