Belgiës lievelingen!

7mnd geleden

Het jaar 2021 zal de geschiedenis ingaan als een van de slechtste jaren voor de Belgische automarkt. Toch bleven de Belgen trouw aan hun favoriete modellen, want de populairste auto's zijn identiek aan die van 2020. En elektrificatie wint steeds meer terrein ten koste van diesel.

Hoewel BMW in 2021 het populairste merk in België was, bleek de Citroën C3 met 9.128 inschrijvingen het populairste model op nationaal niveau. De kleine Franse auto deed het beter dan de Volvo XC40 (8.945) en de Mini (6.949).

Maar er zijn grote verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië. In het noorden van het land staat de Volvo XC40 - lokaal geproduceerd in Gent - aan de leiding, voor de BMW X1 en de BMW 3 Reeks. De Citroën C3 staat daar maar op de vijfde plaats. In het zuiden staat Dacia aan de leiding met de Sandero en de Duster op de eerste twee plaatsen, vóór de C3. En in Brussel presteert de XC40 beter dan de C3 en de BMW 1 Serie, 3 Serie en X1.

Dit illustreert de marktverschillen tussen onze gewesten, die vooral afhankelijk zijn van leasing in Vlaanderen en Brussel, waar alle grote spelers op het gebied van langetermijnleasing gevestigd zijn, terwijl Wallonië vooral gericht is op particulieren.

De bedrijfswagentak, die nu 6 op de 10 auto's vertegenwoordigt, vorm hier verder bewijs van. De hitlijst bestaat uit de Volvo XC40, gevolg door de BMW X1 en 3 Serie. Onder de particuliere inschrijvingen ligt de Dacia Sandero voor op de Citroën C3 en de Hyundai Tucson.

Meer en meer elektrificatie

2021 bevestigde verrassend genoeg ook de trend naar geëlektrificeerde motoren. Het marktaandeel van hybrides steeg van 3,5 tot 5%, dat van plug-inhybrides van 7,3 tot 12,5% en dat van elektrische auto's van 3,5 tot 5,9%. Samen nemen deze aandrijvingen nu dezelfde koek voor hun rekening als diesel, dat opnieuw verder daalde van 32,9% tot 23,7%. Dit is te danken aan het verdwijnen van dieselmotoren bij een toenemend aantal modellen, maar ook aan de toename van het aantal geëlektrificeerde voertuigen, met 157 elektrische of oplaadbare hybride modellen die nu op de markt zijn. Benzine blijft stabiel, met een marktaandeel van 52%.

De Citroën C3 is ook het bestverkochte benzinemodel, opnieuw vóór de Dacia Sandero. De Fiat 500 vervolledigt het winnende trio. Onder de diesels was het een andere Dacia, de Duster, die het populairst was, vóór de BMW 1 Serie, 3 Serie en X3. Bij de hybrides domineert Toyota de debatten door met zijn Corolla, Yaris en C-HR het podium te halen bij de conventionele hybrides, terwijl de RAV4 op de vijfde plaats staat. Bij de plug-inhybrides zijn de SUV's het populairst, waarbij de BMW X5 het goed doet, vóór de Volvo XC40 en Mercedes GLE.

Tot slot, en dit is een kleine verrassing, was de Tesla Model 3 het meest geregistreerde elektrische model, vóór de in Brussel gebouwde Audi E-Tron en de BMW iX3. 

Belgiës lievelingen!
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in