Audi Urbansphere: de terugkeer van de monovolume?

1mnd geleden | Nicolas Morlet

Monovolumes waren in de jaren 90 en later koningen van de markt, tot ze aan het begin van het vorige decennium in de vergetelheid raakten. Staan ze op het punt een comeback te maken? Je zou het zo denken, want een groeiend aantal fabrikanten lijkt gezinnen opnieuw te willen (ver)lokken met deze type voertuigen. De jongste is niemand minder dan Audi, met zijn concept Urbansphere .

Heeft Audi, in tegenstelling tot Mercedes of BMW, altijd geweigerd monovolumes te bouwen - de eigenzinnige A2 niet te na gesproken -, dan lijkt de constructeur er deze keer zeer ernstig over na te denken. Het Urbansphere-concept "hoofdzakelijk bestemd voor Chinese megasteden, maar dat zich kan aanpassen aan alle andere grootstedelijke centra in de wereld" verzamelt inderdaad de juiste ingrediënten: een korte motorkap en een verlengd platform voor een maximum aan ruimte aan boord, en zelfs averechts openende zijdeuren voor een makkelijkere instap.

En natuurlijk ligt de nadruk op ruimte en comfort, met slim gekozen termen als 'lounge', 'mobiel kantoor' en 'derde leefruimte'. En dat alles op een premium en volautomatische manier: "De Audi Urbansphere combineert de luxe van totale privacy met een volledig gamma hoogtechnologische voorzieningen aan boord, zelfs tijdens de dagelijkse spits. Semi-autonoom rijden Niveau 4 verandert de cabine zonder stuur, pedalen of schermen in een mobiele interactieve ruimte die zich openstelt voor het aanbod van een compleet digitaal ecosysteem."

De laatste

Deze Audi Urbansphere, waarvan de vertaling naar serieproductie nog niet erg duidelijk is, suggereert duidelijk de terugkeer van voertuigen gewijd zijn aan familie en gezelligheid. Veel modellen zijn de laatste tijd uit de catalogus verdwenen, maar de elektrificatie lijkt de fabrikanten ertoe aan te zetten een terugkeer in te luiden. We zouden de futuristische Staria van Hyundai kunnen aanhalen (waarvan de commercialisering in Europa nog niet bevestigd is), Mercedes dat zeer binnenkort een nieuwe EQT zal voorstellen, een zeer luxueuze en elektrische variant van de Citan, zonder natuurlijk Volkswagen te vergeten waarvan de zeer utilitaire Multivan voor zijn zevende generatie in een echte auto wordt omgetoverd, binnenkort vergezeld van de ID.BUZZ die met zijn 100% elektrische aandrijving toch een nostalgische snaar bespeelt.

Audi Urbansphere: de terugkeer van de monovolume?
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in