Week van het hoffelijk rijden: er is werk aan de winkel...

2j geleden

Afgelopen maandag is de internationale week van hoffelijkheid in het verkeer van start gegaan. Dit was voor VIAS en het Waalse Agentschap voor Verkeersveiligheid (AWSR) een gelegenheid om hun laatste studies over dit onderwerp te publiceren. En we zijn niet op de goede weg...

VIAS, ons nationaal instituut voor de verkeersveiligheid, en zijn Waalse tegenhanger AWSR hebben de resultaten gepubliceerd van hun respectievelijke enquêtes over onze beleefdheid achter het stuur, of liever het gebrek eraan. Uit deze resultaten kunnen we afleiden dat er wat elektriciteit in de lucht hangt. Het feit dat we weer massaal de weg op gaan na de lange onderbreking door corona heeft onze zenuwen geen goed gedaan.

Van kleine nalatigheid tot gevaarlijk gedrag

Volgens de AWSR gedraagt 25% van de Waalse chauffeurs zich vaak onbeleefd. Waarschijnlijk zijn er dat zelfs meer, want 75% van de ondervraagden geeft toe dat zij zich soms laten gaan. Deze gedragingen variëren van eenvoudigweg "vervelend" (vergeten van een richtingaanwijzer, 15%; onrechtmatig gebruik van de middelste rijstrook, 20%) tot echt gevaarlijk.

Meer dan een op de tien Walen geeft toe plotseling te remmen als een andere automobilist te dicht op hen zit, een op de zes geeft gas als iemand hem probeert in te halen en 25% geeft toe zich soms op te dringen, zelfs als ze geen voorrang hebben. We stellen ook vast dat de bestuurders die deze onregelmatigheden het meest herkennen de 18 tot 34-jarigen zijn (31%), gevolgd door de 35 tot 54-jarigen (21%) en dan de "wijze ouderen" boven de 55 (9%).

Geweld neemt toe

Zorgwekkender is dat de VIAS-studie wijst op een toename van fysiek geweld in het verkeer. Hoewel blijkt dat minder Belgische bestuurders zeggen het slachtoffer te zijn geweest van agressie op de weg (54%, tegenover 57% in 2017), neemt deze agressie nu andere proporties aan. In 7% van de gevallen loopt het uit op fysiek geweld, tegenover 2% vijf jaar geleden. En dat geldt niet alleen voor degenen die worden aangevallen, want 6,5% van de bestuurders geeft toe zelf uit de auto te zijn gestapt om "zich te verantwoorden", tegenover 2,5% in 2017.

Ergste gedrag

Ten slotte somt VIAS de gedragingen op die wij als het meest irritant ervaren. Op de snelweg staan midenvakrijders op de eerste plaats, gevolgd door bumperklevers. Het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden kan evenmin op veel sympathie rekenen. In de stad hebben we vooral een hekel aan mensen die hun knipperlichten niet gebruiken, dan volgen de lieden die hun mobieltje gebruiken, en dan aan mensen die op een toch al overvol kruispunt rijden en andere weggebruikers blokkeren.

Laten we optimistisch eindigen: 93% van de Walen zegt een bedankje te geven wanneer ze in de file mogen invoegen. En daar begint beleefdheid gewoon mee.

Tags: Insoliet
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in