Laadpaal kan u maximale belastingvoordelen opleveren

1mnd geleden

Onder bepaalde voorwaarden kent de federale overheid aan bedrijven en particulieren die een oplaadpunt installeren een belastingvoordeel toe. Dat belastingvoordeel bereikt zijn piek in 2022. Daarna neemt het geleidelijk af.

Het advies komt van Mobia (de koepelorganisatie van de mobiliteitsfederaties Febiac, Renta en Traxio) en EV Belgium (de federatie belast met de ontwikkeling van de markt voor nulemissiemobiliteit in België): particulieren die thuis een oplaadpunt installeren, hebben de komende jaren recht op een belastingvermindering op hun investering. De omvang van dit voordeel neemt echter af naargelang van het tijdstip waarop de installatie wordt uitgevoerd: 45% vóór 31.12.2022, 30% tussen 1.1.2023 en 31.12.2023 en 15% tussen 1.1.2024 en 31.8.2024.

Intelligente controle

Om te kunnen profiteren moet het oplaadstation binnen de gestelde termijn volledig operationeel zijn, d.w.z. geplaatst, aangesloten en geïnspecteerd. Bovendien moet de elektriciteit op milieuvriendelijke wijze worden geproduceerd (zonnepanelen zijn een goede manier om de energiekosten te drukken) en moet het oplaadstation een intelligente regeling van oplaadtijd en vermogen mogelijk maken.

Tot 200% voor bedrijven

Ondernemingen kunnen ook in aanmerking komen voor een "cost plus"-vergoeding voor de afschrijvingskosten van een oplaadstation dat tijdens of buiten de normale kantooruren ten minste vrij toegankelijk is voor het publiek. Deze aftrek vermindert ook als de investering op een later tijdstip plaatsvindt: 200% tot 31/12/2022 en 150% tussen 1/1/2023 en 31/8/2024.

Technische studie

Er hangt wel een staartje aan vast: voor installaties in bedrijven moet de technische mogelijkheden in het gebouw of op het terrein worden bestudeerd. Blijkt de aansluitcapaciteit ontoereikend, dan zal de netbeheerder verder moeten nagaan of de nodige stroom beschikbaar is. Pas dan kan de bestelling worden geplaatst.

Het is dus duidelijk dat ondernemingen die voor de 200%-aftrek in aanmerking willen komen, het best zonder dralen handelen. Vooral omdat de agenda’s van veel installateurs, door de grote vraag en de lange levertijden voor bepaalde onderdelen, al doorgeschoven zijn naar het einde van het jaar.

Tags: Insoliet
Laadpaal kan u maximale belastingvoordelen opleveren
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in