Studie bewijst dat auto’s meer vervuilen bij 30 dan bij 50 km/u

4w geleden

Verschillende studies hebben de zaak reeds onderzocht. En een nieuw onderzoek komt tot dezelfde conclusie: 30 km/u is vervuilender dan 50 km/u.

Maar deze keer schuift de studie - van CEREMA, het Franse centrum voor studies en expertise inzake risico's, milieu, mobiliteit en ontwikkeling - cijfers naar voren die op zijn zachtst gezegd verontrustend zijn.

 

Volgens CEREMA stoot een modern voertuig bij 30 km/u evenveel CO2 uit als bij 130 km/u. Dat wil zeggen, ongeveer 200 gram per kilometer. Bij 50 km/u daalt deze waarde tot 170 gram per kilometer, d.w.z. 15% minder. En het is tussen 70 en 80 km/u dat een moderne verbrandingsmotor op z’n zuinigst draait, met ongeveer 150 gram per kilometer.

 

Hetzelfde geldt voor fijne deeltjes en stikstofoxide (NOx), met een vermindering van ongeveer 23% bij 50 in plaats van 30 km/u, en zelfs 29% bij 70 km/u.

 

Dit ondermijnt eens te meer het ecologische argument dat bij de instelling van lagesnelheidszones werd aangevoerd, zoals dat met name in Brussel het geval was.

tags-label Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in