Opzienbarende cijfers over smartphonegebruik achter het stuur

1mnd geleden | Frédéric De Backer

Belgische bestuurders besteden 2% van hun rijtijd met een mobiele telefoon in de hand. Dit cijfer stijgt tot 4% voor bestelwagens en 6% voor vrachtwagens.

Het instituut Vias heeft twee maanden lang het gedrag van bestuurders op 161 verschillende locaties geobserveerd om na te gaan hoe het zit met afleiding tijdens het rijden. Deze studie is sinds 2013 niet meer uitgevoerd. Uit de resultaten blijkt dat 2% van de bestuurders van auto's, bestelwagens, vrachtwagens en bussen bezig was met een mobiele telefoon of een elektronisch apparaat met een scherm. Voor bestelwagens alleen stijgt dit cijfer tot 4% en voor vrachtwagens tot 6%. Op een reis van een uur is dat meer dan 3,5 minuten!

In 51% van de gevallen was de bestuurder bezig met het typen of lezen van een tekst en in 40% van de gevallen was hij of zij aan het bellen zonder handsfreeset. In vergelijking met 2013, en dankzij de veralgemening van handsfreekits in de auto, nemen Belgische bestuurders hun telefoon minder ter hand om te bellen. Anderzijds gebruiken ze hem nu vaker om teksten te lezen en te versturen. Positief is de ontwikkeling niet echt.

Tags: Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in