Nieuw verkeersveiligheidsbarometer

2j geleden | Nicolas Morlet

Vias institute heeft zijn verkeersveiligheidsbarometer voor 2021 gepubliceerd. De cijfers zijn stabiel, met slechts 1 extra dode op onze wegen vorig jaar. Maar er zijn grote verschillen tussen de verschillende regio's van het land.

Tragisch genoeg zijn vorig jaar 484 mensen om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Dat cijfer is stabiel in vergelijking met het voorgaande jaar. Maar zoals Vias opmerkt, staan de tendensen diametraal tegenover elkaar tussen Wallonië en Brussel aan de ene kant, en Vlaanderen aan de andere kant. In het zuiden van het land daalde het aantal dodelijke slachtoffers met 16%, d.w.z. dat 36 levens werden gered (187 tegenover 223 in 2020). De cijfers zijn al even bemoedigend in Brussel, waar slechts 6 doden vielen tegen 14 het jaar daarvoor. Daartegenover staat dat Vlaanderen 45 verkeersdoden meer moest optekenen (291 tegen 246 in 2020), een stijging met ongeveer 18%.

Ongelukken nemen overal toe

In 2021 is het aantal ongevallen met gewonden overal in het land aanzienlijk gestegen: +18% in Wallonië, +13% in Vlaanderen en +10% in Brussel. Dit komt neer op een totaal van 4.317 extra ongevallen in het hele land in vergelijking met 2020! We herinneren eraan dat 2020 gekenmerkt werd door de draconishce maatregelen om de pandemie te bestrijden, met verschillende lockdowns die het verkeer lamlegden.

Drie scooterongelukken per dag!

Voor het eerst is in de barometer ook gekeken naar elektrische scooters. En de bevindingen spreken voor zich: in 2021 werden 1.022 ongevallen met dit type tweewieler geregistreerd... dat zijn er bijna 3 per dag! "En dit is nog maar het topje van de ijsberg, want bij een val bijvoorbeeld bellen maar weinig gebruikers de politie om het ongeval te melden", voegt het instituut eraan toe.

Tags: Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in