Komt er een wettelijk verbod op video's die gevaarlijk rijgedrag promoten?

2w geleden | Stephane Monsin

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet wil straffen voor de plaatsers van video’s die gevaarlijk rijgedrag promoten op sociale netwerken.

Het gaat om een fenomeen dat met de komst van sociale netwerken gemeengoed is geworden: de verspreiding van amateurvideo's die achter het stuur van een auto zijn gemaakt. Influencers delen vaak beelden van zichzelf terwijl ze te hard rijden, inhalen of slalommen op de weg op hun profielen of blogs. Dit zijn zeer gevaarlijke situaties, aangezien hun dorst naar clicks en roem hen er vaak toe brengt ondoordachte risico's te nemen op de openbare weg, vooral te midden van andere weggebruikers.

Binnenkort een wetsontwerp

Tot nu toe was er geen wettelijk kader voor deze praktijken, die illegaal zijn omdat ze verband houden met het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden. Daar zou binnenkort verandering in kunnen komen. De minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet (Ecolo), wil een wetsontwerp in die zin indienen.

Doel is dergelijk gedrag te reguleren en de betrokken bestuurder een boete of een intrekking van het rijbewijs van 1 maand tot 1 jaar op te leggen. De genoemde video, en dat is een van de bijzonderheden van deze tekst, zou net zo schadelijk zijn als hij door de bestuurder zelf of door een van zijn passagiers zou zijn gefilmd. Het gaat dus verder dan het eenvoudige verbod op mobiele telefoons achter het stuur. De vervolging zou beginnen zodra de bestuurder aan de hand van deze beelden formeel wordt geïdentificeerd. De minister zal binnenkort een wetsontwerp ter bestudering aan zijn collega's voorleggen. 

Tags: Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in