Inwoners Franse stad stemmen massaal tegen dieselverbod

2mnd geleden | Nicolas Morlet

Bij een volksraadpleging die tot doel had naar de mening van de burgers te peilen over een mogelijk verbod op dieselvoertuigen in hun stad, hebben de inwoners van Illkirch, in de metropool Straatsburg, massaal nee geantwoord.

Terwijl veel Europese steden al zonder debat of raadpleging hebben besloten dieselvoertuigen te verbieden, mochten de 26.000 inwoners van Illkirch zondag naar de stembus om hun mening over de kwestie te geven.

 

En de resultaten spreken voor zich: meer dan 9 van de 10 kiezers (90,35%) waren tegen een verbod op diesel.

 

Is dit een weggever?

 

Ondanks de volksraadpleging lijkt het lot van diesel in de gemeente echter al bezegeld. Ze maakt deel uit van de gemeenschap van gemeenten van de metropool Straatsburg, die besloten heeft om vanaf 1 januari 2022 op haar hele grondgebied een lage-emissiezone in te stellen. Volgens het tijdschema voor de verscherping van de voorziene maatregelen worden dieselvoertuigen, zelfs recente, vanaf 2028 verboden.

 

Met dit referendum hoopt Thibaud Philipps, burgemeester van Illkirch, die zelf fel gekant is tegen dit verbod, het voorbeeld te volgen van andere verkozenen van de metropool, en zo het tijdschema van de LEZ aan te vechten. Feit blijft dat de deelname op zijn zachtst gezegd beperkt was: slechts 14,93% van de kiezers ging naar de stembus.

tags-label Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in