Europese batterijenfabriek

2w geleden

De Northvolt Group heeft zijn eerste batterijcellen voor elektrische auto's geproduceerd in zijn gloednieuwe Zweedse "gigafabriek". Voor Europa is dat een primeur. Het zou moeten helpen de afhankelijkheid van Chinese batterijen te verminderen.

In de nacht van 28 op 29 december heeft de Zweedse groep Northvolt zijn allereerste Europese batterijcel in elkaar gezet. De gloednieuwe fabriek mikt op een productiecapaciteit van 16 gigawattuur, wat overeenkomt met ongeveer 250.000 tot 300.000 elektrische auto's. Het langetermijndoel ligt op 60 GWh, genoeg om tot 1.000.000 auto's van stroom te voorzien. Northvolt kan nu al rekenen op BMW, Volkswagen en Volvo om de orderboeken te vullen.

Deze batterijen worden geproduceerd op basis van 100% hernieuwbare energie. Een belangrijke stap, want de productie van één kilowattuur batterijvermogen kan resulteren in een verbruik van 80 kWh.

Andere projecten

Voor de ontwikkeling van de elektrische auto in Europa, die voor zijn batterijcellen momenteel te afhankelijk is van China en Azië in het algemeen is dit een mijlpaal. Andere soortgelijke fabrieken zouden in de komende jaren het licht moeten zien. Denk maar aan het zogenaamde "Battery Airbus"-project - officieel de European Battery Alliance - waarin zeven Europese landen (Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, België, Zweden en Finland) en verschillende spelers en fabrikanten (waaronder Solvay, BASF, BMW en PSA) zijn verenigd. Ook de Volkswagengroep timmert hard aan een eigen prodcutienetwerk.  Tegen 2030 wil het zes batterijfabrieken in Europa operationeel krijgen.

Tags: Mobiliteit
Europese batterijenfabriek
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in