Elektrische auto's: EU bezorgd over EV-subsidie in de VS

1mnd geleden

De EU heeft haar "grote bezorgdheid" geuit over de verwachte invoering in de VS van een belastingvoordeel van maximaal 7.500 euro voor de aankoop van een elektrische auto. Het hekelt de maatregel omdat deze discriminerend is voor Europese autofabrikanten.

Na 18 maanden onderhandelen heeft de Senaat van de VS zondag het grote klimaat- en gezondheidsplan van president Joe Biden goedgekeurd, waarbij ook het belastingvoordeel werd goedgekeurd voor de aankoop van een elektrisch voertuig voor zover die in een fabriek in de VS is geproduceerd en is uitgerust met een batterij uit de Verenigde Staten. 

"De EU is uiterst bezorgd over deze transatlantische handelswet. Wij zijn van mening dat het buitenlandse fabrikanten discrimineert ten opzichte van Amerikaanse fabrikanten," aldus Miriam Garcia Ferrer, woordvoerster van de Europese Commissie.

Bovendien zou deze bepaling onverenigbaar zijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), aldus de commissaris. Brussel en Washington hebben de afgelopen jaren verschillende grote geschillen aan de WTO voorgelegd, met name over steun aan de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing en Amerikaanse tarieven op Europees staal.   

De heffingskorting voor elektrische auto's, die nu door het Huis van Afgevaardigden moet worden goedgekeurd voordat ze in werking kan treden, komt op een moment dat de Europeanen hun eigen productie van elektrische batterijen met enorme investeringen willen stimuleren.

"Belastingkredieten zijn een belangrijke stimulans om de vraag naar elektrische auto's aan te moedige ... maar we moeten ervoor zorgen dat de ingevoerde maatregelen eerlijk zijn," vertelde de woordvoerster tijdens een regelmatige persbriefing. "Daarom blijven wij er bij de VS op aandringen deze discriminerende elementen uit het wetsontwerp te schrappen en ervoor te zorgen dat het volledig in overeenstemming is met de WTO-regels", vervolgt ze.   

De Alliance for Automotive Innovation, een groepering van Amerikaanse en buitenlandse fabrikanten die bijna alle in de VS verkochte auto's vertegenwoordigen, vindt het wetsvoorstel te restrictief: ongeveer 70% van de modellen van elektrische voertuigen die momenteel in de VS worden verkocht, zou niet in aanmerking komen voor de belastingvermindering.

Tags: Mobiliteit
Elektrische auto's: EU bezorgd over EV-subsidie in de VS
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in