Enquête Car-Pass werpt licht op autoverkoop

1mnd geleden | Maxime Pasture

Ter gelegenheid van haar 15de verjaardag maakte Car-Pass vzw op 1 december enkele interessante cijfers over de markt van tweedehandsauto's bekend.

De gezondheidscrisis heeft niet alleen gevolgen voor ons leven, maar ook voor tal van economische sectoren. De autoindustrie is geen uitzondering, verre van zelfs. Cijfers van Febiac en SPW Mobility onthullen dat de verkoop van tweedehandsauto's van januari tot en met oktober 2021 met 2,8% steeg ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Maar tegelijkertijd is de verkoop van nieuwe auto's met 30% gedaald!

In een enquête bij 187 bedrijven en 738 consumenten is Car-Pass op zoek gegaan naar de oorzaken van deze fikse dip. Voor professionals gaat het vooral om leveringsproblemen met hun nieuwe auto's. Daarnaast spelen nog drie andere factoren: de terughoudendheid van de consument om in een geëlektrificeerd voertuig te investeren, de economische onzekerheid in verband met de pandemie en de stijging van de prijs van nieuwe auto's.

Particulieren van hun kant stellen zich in de eerste plaats bijzonder terughoudend op door de prijsstijging van nieuwe auto's. Daarna komen de economische onzekerheid in verband met de gezondheidscontext, de leveringsproblemen en de aarzeling om in een geëlektrificeerd voertuig te investeren. In zijn enquête vermeldt Car-Pass ook dat de gebruikelijke kopers van nieuwe voertuigen steeds vaker overschakelen op de aankoop van tweedehandsauto's.

Stijging van de tweedehandsprijzen

Deze verstoring als gevolg van de gezondheidscrisis heeft ook geleid tot een duidelijke daling van het aanbod van tweedehandsvoertuigen sinds eind 2020. Als gevolg daarvan stijgen ook de aankoopprijzen in de sector.

Car Pass wijst er ten slotte op dat elektrisch aangedreven voertuigen (hybrides of elektrische voertuigen) slechts 5% van de inschrijvingen van tweedehandsauto's vertegenwoordigen, tegenover 54% voor benzinemotoren en 41% voor dieselmotoren.

Enquête Car-Pass werpt licht op autoverkoop
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in