Peugeot heeft zijn 9X8 klaar voor het WEC in juli op Monza!

9mnd geleden

Peugeot maakt met de 9X8 zijn comeback in de uithoudingssport.

Op 10 juli 2022 begint in Monza, Italië, een nieuw tijdperk voor Peugeot. Na de zegevierende 905 en 908 maakt de 9X8 zijn debuut op de circuits van het World Endurance Championship (WEC), waarmee de discipline in een nieuw jasje wordt gestoken. Deze hypercar, die zich in de eerste plaats onderscheidt door de afwezigheid van een achtervleugel, voldoet aan het nieuwe ACO/FIA Le Mans Hypercar (LMH)-reglement. Dit programma is toegankelijker dan LMP1 maar toch even competitief.

De Peugeot 9X8 is een vierwielaangedreven hybride prototype. Hij wordt aangedreven door een 2,6 liter-V6 met dubbele turbo en een vermogen van 707 pk. Dat vermogen belandt op de achterwielen en de gebruikte brandstof is 100% hernieuwbaar (Excellium racing 100). De 200 kW (272 pk) sterke elektromotor drijft de voorwielen aan, alsook de omvormer, beide werden ontwikkeld in samenwerking met Marelli. De 900V-hoogspanningsbatterij werd samen met TotalEnergies/Saft ontwikkeld, terwijl Michelin de banden leverde. De 9X8 heeft atletische afmetingen: 4,995 meter lang, 2 meter breed en 1,145 meter hoog. Hij weegt slechts 1.030 kg.

Geen achterspoiler

De samenwerking tussen de design- en sportteams heeft geresulteerd in een racy en extreme auto. Toen de concept werd voorgesteld die het model moest aankondigen dachten velen dat de afwezigheid van een achtervleugel louter niet meer dan een intentie was. De interpretatie van het ACO/FIA LMH-reglement had het team van Olivier Jansonnie, technisch directeur van Peugeot Sport, ertoe aangezet voor deze oplossing te kiezen. Maar de tests die sinds december op vijf verschillende circuits met specifieke kenmerken (Portimao, Le Castellet, Motorland Aragon, Barcelona en Magny-Cours) werden uitgevoerd, hebben de technische keuze bevestigd: de raceauto die in Portimao werd voorgesteld als opmaat voor een nieuwe testsessie, beantwoordt aan de visie die het model 2021 uitdraagt.

De Peugeot 9X8 maakt op 10 juli zijn debuut in het FIA World Endurance Championship tijdens de 6 Uur van Monza, de tempel van de snelheid. Hier zal hij zijn officiële circuitdebuut maken, voor het grote publiek en tegen de gewapende concurrentie.

Tags: Sport Peugeot
Peugeot heeft zijn 9X8 klaar voor het WEC in juli op Monza!
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in