Snelheidsrecord voor een waterstofauto

2w geleden

Op donderdag 8 mei werd de H24 op het circuit van Le Mans de snelste waterstofauto ooit getimed. Een nieuw bewijs van de levensvatbaarheid van H2 als "brandstof".

De H24 is een laboratoriumwagen ontwikkeld door een joint venture tussen het startende bedrijf Green GT en de Automobile Club de l'Ouest, de beroemde organisator van de 24 uur van Le Mans. Dat de H24 eruitziet als een raceprototype is dan ook geen toeval, want hij zal vanaf 2025 racen in een nieuwe 24-uurscategorie, die openstaat voor auto's op waterstof: de LMPH2G.

Voluit over Hunaudières

De H24 is uitgerust met een brandstofcel die, zoals bekend, waterstof "omzet" in elektriciteit om twee motoren aan te drijven met elk een piekvermogen van 952 pk. Gelanceerd op het rechte stuk van Hunaudières op donderdag 8 mei 2022 om 13u49, werd de auto door de speed trap van het circuit geflitst met een snelheid van 291 km/u.

Da is een officieel record, maar de auto ging nog sneller. Na de speed trap blijft er nog genoeg rechte lijn over om door te accelereren, waarop de onboardtelemetrie van de auto een topsnelheid van 292,8 km/u registreerde. Er zij ook op gewezen dat de baan nat begon te worden, en dat het spoedig onmogelijk zou zijn om met de slickbanden (voor droge banen) verder te gaan. Volgens de piloot zou bij zonneschijn en met nog twee ronden om de banden op te warmen, de grens van 300 km/u zijn gesneuveld.

De H24 is meer dan een fragiel ontwikkelingsobject, maar een echte concurrent. Hoewel hij nog niet op het podium stond, rijdt hij al wel races uit. Op 14 mei haalde hij de finish van de Imola-ronde van de Michelin Le Mans Cup. Dit weekend zal hij deelnemen aan twee 55-minutenraces in de aanloop naar de 24 uren van Le Mans.

Tags: Insoliet Sport
Snelheidsrecord voor een waterstofauto
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in