Franse bosbranden doen CO2-uitstoot pieken

1mnd geleden

Uit satellietgegevens blijkt dat de vele bosbranden in Frankrijk deze zomer al recordhoeveelheden kooldioxide in de atmosfeer hebben gebracht.

Het was reeds bekend dat het wegvervoer slechts verantwoordelijk is voor 20% van de CO2-uitstoot. Wat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is dat ook de natuur zichzelf schade toebrengt. Dit is het geval bij vulkaanuitbarstingen en bosbranden.

Volgens de laatste ramingen van het Copernicus Atmospheric Monitoring Programme (CAMS) van de Europese Unie is er bijvoorbeeld tussen juni en augustus alleen al in Frankrijk door branden bijna een miljoen ton CO2 vrijgekomen. Dit komt overeen met de jaarlijkse uitstoot van 790.000 auto's.

De voorbije twee decennia hebben bosbranden in Frankrijk gemiddeld ongeveer 300.000 ton CO2 per jaar uitgestoten.

Het enige vergelijkbare jaar met 2022 is 2003, dat werd gekenmerkt door een lange hittegolf en extreme zomertemperaturen. Door de branden is tussen juni en augustus 650.000 ton kooldioxide in de atmosfeer ontsnapt.

Spanje registreerde ook een record: CO2-uitstoot door bosbranden tijdens de hittegolf van midden juli, aldus een CAMS-rapport dat in juli werd gepubliceerd. Daarentegen hebben bosbranden in Portugal tot lagere emissies geleid dan in voorgaande jaren.

Tags: Insoliet
Franse bosbranden doen CO2-uitstoot pieken
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in