CO2-uitstoot bespaard door elektrische auto's "gelijk aan het planten van een bos ter grootte van Belgiëé

2w geleden | Nicolas Morlet

Een Britse studie onthult de hoeveelheid CO2-uitstoot die uit de atmosfeer zou kunnen worden gered door in Europa massaal over te schakelen op elektrisch rijden. Hoewel de cijfers indruk maken, zijn nuances aan de orde.

De studie werd uitgevoerd door USwitch, een Britse vergelijker van energie- en dienstenleveranciers. Hieruit blijkt dat als het aantal elektrische voertuigen op de weg in Europa (EU27 + IJsland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland) tussen nu en 2030 toeneemt zoals verwacht door het Internationaal Energieagentschap, er verhinderd wordt dat 294 miljoen ton CO2 in de atmosfeer vrijkomt! Deze hoeveelheid compenseren zou de aanplant van 1.225.019.574 bomen vergen, ofwel een oppervlakte van 30.625 km². Dat is een bos zo groot als België, dat 30.688 km² groot is. In de studie wordt ook geraamd dat dit zou bijdragen tot een vertraging van de stijging van de zeespiegel met 2,19 mm in de loop van het decennium.

Onvolledige methodologie

Hoewel dit cijfer indrukwekkend is, lijkt de berekening enigszins vertekend, omdat ze alleen betrekking heeft op de uitstoot door gebruik. Ze houdt geen rekening met de energie nodig om de vergeleken thermische en elektrische modellen te produceren. Erkend wordt echter dat vervuiling, met name door accu-onderdelen, een belangrijke bron van CO2-emissies is. En de studie is gebaseerd op de veronderstelling dat de auto's uitsluitend door hernieuwbare energie zullen worden aangedreven, wat natuurlijk verre van het geval is.

Kortom, de impact van de elektrische auto op de Europese CO2-uitstoot zal lager liggen dan de resultaten van deze studie vooropstellen.

Tags: Insoliet
CO2-uitstoot bespaard door elektrische auto's "gelijk aan het planten van een bos ter grootte van Belgiëé
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in