Britse bestuurders mogen tv kijken tijdens het rijden

4w geleden | Nicolas Morlet

Tv-kijken tijdens het autorijden? Lijkt een gek idee, maar het is wel wat een wijziging van de verkeersregels beoogt, voorgesteld door het Britse ministerie van Verkeer. Al is er één kleine voorwaarde...

Het Department for Transport wil bestuurders toestaan op de schermen van het voertuig te kijken naar "inhoud die niet met rijden te maken heeft". Dit betekent dat het mogelijk zou worden om tv, Netflix of YouTube te kijken achter het stuur op volstrekt legale wijze.

De voorwaarde? De auto moet semi-autonoom kunnen rijden. De mogelijkheid om entertainment te bekijken, kan alleen worden geactiveerd als de auto zich in de autonome rijmodus van "niveau 3" bevindt, d.w.z. wanneer de auto in staat is om onder bepaalde omstandigheden zonder toezicht te rijden. In ieder geval moet de bestuurder paraat zijn om het stuur weer over te nemen zodra de auto dat aangeeft.

Niveau 3

Tot voor kort was autonoom rijden van niveau 3 voorbehouden aan enkele modellen uit het topgamma (Mercedes S-Klasse, Audi A8, de nieuwste Tesla), maar in de toekomst zal het op ruimere schaal worden ingevoerd. We herinneren eraan dat de Europese wetgeving het gebruik ervan op de weg momenteel niet toestaat. Een aanpassing in die richting is gepland voor komende zomer, onder bepaalde voorwaarden: een maximum van 60 km/u en op een rijbaan met een middenberm die verboden is voor voetgangers en fietsers.

Is het VK, nu het geen deel meer uitmaakt van de Europese Unie, van plan om sneller vooruitgang te boeken bij het toelaten van deze autonome auto's?

Beperkingen

Momenteel moeten auto's die zijn uitgerust met tv-ontvangers of toepassingen voor multimedia-inhoud in de auto, zijn uitgerust met systemen die voorkomen dat tijdens het rijden wordt uitgezonden naar schermen die binnen het bereik van de bestuurder liggen. Ofwel wordt het beeld uitgeschakeld ofwel gaat het om een tweerichtingsscherm dat beelden kan weergeven afhankelijk van de kijkhoek. Dan kan de bestuurder bijvoorbeeld navigeren, terwijl de passagier naar een film kijkt.

Tags: Insoliet
Britse bestuurders mogen tv kijken tijdens het rijden
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in