Verbod op verbrandingsmotoren: nu is Duitsland tegen

2w geleden | Nicolas Morlet

Op dinsdag 7 maart zal de Europese Raad zijn definitieve goedkeuring hechten aan het plan om de verkoop van verbrandingsmotoren in Europa vanaf 2035 te verbieden. Wat na de stemming van februari een formaliteit had moeten zijn, heeft een nieuwe wending gekregen omdat Duitsland zich nu tegen het plan verzet als het geen garanties krijgt. Het EU-voorzitterschap heeft zojuist aangekondigd de stemming "te zijner tijd" uit te stellen.

Samen met Italië, Hongarije en Polen verzet Duitsland zich tegen de medio februari aangenomen wet. De Duitse minister van vervoer Volker Wissing heeft een ontmoeting gehad met Frans Timmermans, de EU-klimaatchef, met name om garanties te krijgen met betrekking tot de mogelijkheid om koolstofneutrale synthetische brandstoffen te gebruiken.

Duitsland deelt dus het standpunt van Italië, dat reeds te kennen gaf dat het de tekst en de vorig jaar bereikte akkoorden zal verwerpen. Hoewel beide landen niet principieel tegen elektrische auto's zijn, willen zij ervoor zorgen dat alle technologische opties worden onderzocht en kunnen worden gebruikt.

Terug naar af?

Het is niet de eerste keer dat deze wet op fel verzet stuit. Al tijdens de voorbereidende gesprekken had Duitsland de wens geuit om afwijkingen te verkrijgen. En zodra de wet was aangenomen, vroeg Thierry Breton, Europees commissaris voor de interne markt, om de invoering van een "evaluatieclausule" in 2026 om de vooruitgang van de technologieën te inventariseren.

Een weigering of zelfs een onthouding van Duitsland zou een klap zijn voor Europa. Zonder een gekwalificeerde meerderheid kan de verordening geen wet worden. Om een gekwalificeerde meerderheid te verkrijgen moet 55% van de lidstaten die 65% van de Europese bevolking vertegenwoordigen de wet bekrachtigen. Duitsland, het dichtstbevolkte land van de Unie, en Italië, maar ook Hongarije en Polen, die fel tegen de tekst gekant zijn, vertegenwoordigen bijna 190 miljoen burgers. Dat is 42% van de 447 miljoen Europeanen.

UPDATE: Halverwege de middag bevestigde de woordvoerder van Zweden, dat het roulerende EU-voorzitterschap bekleedt, op Twitter het uitstel van de stemming. Diplomaten zal worden gevraagd "te zijner tijd" een besluit over de kwestie te nemen.

Verbod op verbrandingsmotoren: nu is Duitsland tegen
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in