Zwitserland wil gebruik elektrische auto's beperken bij een stroomtekort

2mnd geleden | Nicolas Morlet

De energiecrisis die we doormaken is nog niet voorbij. Zwitserland, dat voor zijn energie sterk afhankelijk is van zijn buren, heeft een noodplan in vier fasen ontvouwd voor het geval er deze winter een stroomtekort ontstaat. Het plan omvat verkeersbeperkingen voor elektrische auto's.

Nu de eerste golf van winterweer Europa treft, heeft de Zwitserse Bondsraad een noodplan in vier fasen gepresenteerd om zich te beschermen tegen mogelijke elektriciteitstekorten deze winter.

In de eerste fase zal het elektriciteitsverbruik drastisch worden verminderd, waarbij alle niet-essentiële verlichting wordt geknipt en zelfs bedrijven die te veel energie verbruiken, worden gesloten.

Pas als deze maatregelen ontoereikend blijken, gaat de derde fase in. Dan wordt het gebruik van elektrische auto's beperkt tot "absoluut noodzakelijke verplaatsingen, bijvoorbeeld voor beroepsdoeleinden, boodschappen, doktersbezoek, religieuze evenementen of rechtszittingen".

Dit zal koren op de molen zijn van de sceptici van de razendsnelle elektrificatie van de mobiliteit, en van de auto in het bijzonder. Temeer daar, indien de energiecrisis aanhoudt of verergert, andere landen ongetwijfeld soortgelijke maatregelen zouden kunnen nemen.

Er zij ook op gewezen dat Zwitserland, dat geen lid is van de Europese Unie, niet wordt getroffen door het verbod op de verkoop van auto's op diesel en benzine in 2035.

Tags: Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in