Zonder voordeel keert de helft van de EV-rijders teruggaan naar de verbrandingsmotor

3w geleden | Nicolas Morlet

Een nieuwe dag, een nieuwe studie over de elektrische auto. De studie van vandaag komt van de Rijksuniversiteit Groningen in Nederland. Deze vertelt ons dat de helft van alle elektrische autorijders weer zou overstappen op benzine als de belastingvoordelen van EV's zouden verdwijnen.

In Nederland zijn elektrische voertuigen in opmars. De 107.000 verkochte exemplaren in 2022 vertegenwoordigen bijna een kwart van het totale aantal registraties! Het moet gezegd, de infrastructuur is er bijzonder goed ontwikkeld: het land is in dit opzicht het meest geavanceerde van de Europese Unie, met bijna 70 oplaadpunten per 100 kilometer weg. Maar ook hebben de eigenaars recht op een aantal voordelen: vrijstelling van belastingen op het voertuig, afschaffing van accijnzen op elektriciteit en extra belastingkrediet.

Verrassend resultaat

En het zijn blijkbaar deze voordelen die kopers ertoe aanzetten de stap naar elektrische wagens te zetten, veel eerder dan de kwaliteiten van de voertuigen zelf of hun vermeende milieuvoordelen. Volgens het onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en de Vereniging Elektrische Rijders zou 44% van de ondervraagden weer overstappen op een conventioneel aangedreven auto als de overheid deze voordelen zou schrappen. Een percentage dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de studie liet uitvoeren, blijkbaar niet had verwacht.

Gewichtige redenen

Twee oorzaken verklaren dit hoge aandeel: de hoge prijs van elektrische auto's, die niet meer wordt gecompenseerd door de kosten van het gebruik, vooral omdat de belasting op voertuigen in Nederland rekening houdt met het gewicht. Een elektrische auto is echter veel zwaarder dan zijn tegenhanger met verbranding, dat mogen we niet vergeten!

Tags: Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in