Wintertijd brengt voetgangers in gevaar

1mnd geleden | Frédéric De Backer

Volgens een studie van het VIAS-instituut stijgt het aantal voetgangers dat 's avonds verongelukt of ernstig gewond raakt met 76%.

Volgend weekend gaan we over op de wintertijd. Dit betekent dat het een uur eerder donker zal zijn, en voetgangers in de frontlinie terechtkomen. Volgens een statistische analyse van het VIAS-instituut stijgt het aantal voetgangers dat ernstig gewond raakt of omkomt bij verkeersongevallen met 76% tijdens de avondspits. Er zijn niet alleen meer ongevallen, ze zijn ook 31% ernstiger. Zo werden in oktober 115 voetgangers gedood en ernstig gewond per 1.000 ongevallen, tegenover 151 doden per 1.000 ongevallen in november (2012-2021).

Voor fietsers is de factor die hun veiligheid beïnvloedt niet zozeer de tijdsverandering als wel het korter worden van de dagen. Zo meldt het Vias Instituut ongeveer vier keer zoveel ongevallen met fietsers bij zonsopgang en zonsondergang in oktober als in juni, hoewel er in het voorjaar waarschijnlijk veel meer fietsers op de weg zijn dan in het najaar.

Tags: Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in