Vlaanderen droomt van wereldpositie in zelfrijdende auto's

2w geleden | Nicolas Morlet

Wordt Vlaanderen binnenkort het beloofde land voor autonome auto's? Het gewest heeft zopas de oprichting goedgekeurd van een taskforce die wetsvoorstellen moet indienen om deze voertuigen "volwaardig" te kunnen testen.

Vlaams minister van Mobiliteit, Lydia Peeters, kondigde de oprichting van deze taskforce aan op voorstel van parlementslid Marino Keulen (Open VLD). Volgens hem zijn de vertragingen en belemmeringen bij de ontwikkeling van autonome auto's (waarvan ooit werd beloofd dat ze rond het volgende decennium op de markt zouden verschijnen) een kans voor Vlaanderen. Naast de technologie om dergelijke voertuigen te besturen, is ook een omgeving nodig waar ze in reële omstandigheden kunnen worden getest. Vlaanderen wil daarom "de kans grijpen om wereldleider te worden in het onderzoek en de ontwikkeling van autonome voertuigen", in de woorden van de heer Keulen.

Ambitieuze doelstellingen en een enorme taak

De door minister Peeters bevestigde taskforce zal drie doelstellingen hebben. Ten eerste: bepalen welke juridische elementen moeten worden gewijzigd en voorstellen opstellen om deze aan te pakken. Ten tweede: praktische problemen in kaart brengen. Ten derde: bepalen welke wijzigingen aan de weginfrastructuur moeten worden aangebracht om deze geschikt te maken voor autonome auto's.

Daarnaast werkt een interdepartementale commissie al aan praktische problemen, waaronder verschillen in wetgeving met buurlanden (en regio's?). Daarnaast wil het ook alle aspecten van de Vlaamse mobiliteit automatiseren; data zijn essentieel voor het optimaal functioneren van autonome voertuigen.

Voor de presentatie van de resultaten van deze taskforce is nog geen termijn bepaald.

Tags: Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in