Vias in onderzoek voor financiële fraude

1mnd geleden

Maakt Belgische verkeersveiligheidsinstituut misbruik van overheidssubsidies?

De krant De Standaard heeft compromitterende informatie over Vias onthuld. Het instituut zou het door de staat vrijgegeven geld gebruiken om zijn marketing- en communicatieafdelingen te financieren. Overheidsgeld mag niet worden gebruikt om commerciële activiteiten te financieren.

Niet alleen dat. Het instituut dat belast is met de verkeersveiligheid zou vrijwillig de kosten van zijn studies verhogen. Vias blaast het aantal uren dat het in rekening brengt op met een derde. De Standaard beschrijft een overbelasting van 1,5 miljoen euro aan de FOD Mobiliteit in 2021.

Vias ontvangt jaarlijks ongeveer 5 miljoen euro overheidssubsidie. In ruil daarvoor worden wetenschappelijke studies en campagnes over rijden onder invloed en verkeersveiligheid uitgevoerd.

Vias ontkent de feiten

Het instituut reageerde snel op deze onthullingen en verklaarde dat de bronnen vals zijn en dat deze veronderstellingen gebaseerd zijn op lasterlijke informatie. Vias herinnert eraan dat zij in 2020 en 2021 niet alle subsidies heeft aangevraagd waarvoor zij in aanmerking kwam. Het Instituut herinnert ook aan zijn status van sociale vennootschap zonder winstoogmerk, waarvan de financiële verrichtingen worden gecontroleerd door een speciaal comité. Vias verwijst naar jaloezie en misleidende getuigenissen van voormalige werknemers.

De huidige audit zal het werkelijke gebruik van subsidies binnen het Belgische verkeersveiligheidsinstituut aan het licht brengen.

Tags: Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in