Tsjechië verzet zich tegen Europees verbod op verbrandingsmotoren

3w geleden | Nicolas Morlet

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat het vanaf 2035 de verkoop van auto's op klassieke brandstoffen wil verbieden binnen het kader van de Green Deal. Vanaf die datum zullen alleen nog emissievrije auto's worden toegelaten. De Tsjechische regering is niet gelukkig met deze maatregel en zal zich ertegen verzetten.

Andrej Babiš, de liberale premier van Tsjechië, zei in een interview met de krant iDnes dat hij "niet zal instemmen met een verbod op de verkoop van auto's op fossiele brandstoffen" en voegde daaraan toe: "We kunnen hier niet opleggen wat de groene fanatici in het Europees Parlement hebben besloten".

 

De 67-jarige politicus zal dit tot een van zijn campagnepunten maken bij de parlementsverkiezingen van volgend jaar. Hij is van plan de kwestie aan te pakken in de tweede helft van 2022, wanneer zijn land het voorzitterschap van de EU bekleedt.

 

Andrej Babiš, die eerst zakenman en daarna politicus was, wil de automobielindustrie, die een belangrijke bron van werkgelegenheid in het land is, geruststellen. Naast de nationale fabrikant Skoda, die er nog steeds het merendeel van zijn modellen vervaardigt, hebben ook Hyundai en Toyota er productie-eenheden.

 

In zijn kruistocht tegen gedwongen elektrificatie zal de premier kunnen rekenen op de steun van de Italiaanse minister van Ecologie Roberto Cingolani. Die wil een uitzondering op de regel voor exclusieve fabrikanten (waaronder Maserati, Lamborghini en Ferrari). Binnen de Renault-groep zou vice-president Techniek Gilles Le Borgne de beslissing willen uitgesteld zien tot 2040.

tags-label Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in