Tips om ongelukken met overstekend wild te voorkomen

1mnd geleden | Nicolas Morlet

De temperaturen van de afgelopen dagen bevestigen het: het is herfst! En onderweg betekent dat regen, bladeren én dieren. Een derde van alle ongevallen met gewonden of doden waarbij een dier betrokken is, vindt plaats in de herfst. Het Waals Agentschap voor de Verkeersveiligheid (AWSR) geeft daarom enkele adviezen om ze te vermijden.

Elk jaar worden ongeveer veertig ongevallen met gewonden of doden geregistreerd waarbij een dier betrokken is. En zelfs als ze "slechts" materiële schade veroorzaken, zijn ongelukken met dieren vaak tragisch spectaculair. Een derde van deze ongevallen vindt plaats tussen september en november, aldus het AWSR, dat dit aandeel verklaart door de hervatting van de jacht, waardoor veel soorten op de vlucht slaan.

Het bureau geeft daarom drie adviezen om deze ongevallen te voorkomen:

  • Til jouw voet van het gaspedaal  in beboste of beboste gebieden, waar (groot) wild het meest waarschijnlijk zal oversteken.
  • Wees extra waakzaam 's nachts en in het weekend, wanneer de kans op contact met dieren het grootst is. Dit is te wijten aan de nachtelijke activiteit van bepaalde soorten zoals wilde zwijnen en herten. Maar ook omdat er in het weekend meer wandelaars, mountainbikers en quad-bikers zijn, waardoor de verplaatsing van dieren toeneemt. Er worden meer ongevallen geregistreerd in de provincies Namen en Luxemburg, die populairder zijn voor dit soort activiteiten.
  • Probeer ten slotte het dier niet ten koste van alles te vermijden! Ook al is je eerste instinct om uit te wijken, in sommige gevallen kan het raken van het dier minder schade veroorzaken dan een uitwijkmanoeuvre waardoor je de controle over het voertuig verliest, omrolt of tegen een boom of andere weggebruikers botst.
Tags: Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in