Tesla: valse video uit 2016 kan Elon Musk in de gevangenis doen belanden

2w geleden | Nicolas Morlet

Elke dag een nieuwe tegenslag voor Elon Musk? Terwijl de rechtbanken hun onderzoek voortzetten naar een reeks ongevallen met Autopilot, het autonome rijsysteem van Tesla, heeft de directeur van het programma in een verklaring toegegeven dat de promotievideo geen gebruik maakte van de technologie van de Amerikaanse autofabrikant. En dat kan ernstige problemen opleveren voor zijn CEO.

In de video in kwestie, die dateert uit 2016, is een Tesla Model Y te zien die alleen op de openbare weg rijdt en zich aan de verkeerssignalen houdt. Hij stopt vanzelf bij een rood licht, start weer als het licht groen wordt, stopt bij een stopbord, enz. Aan het begin van de video staat zelfs dat "de persoon aan boord er alleen om juridische redenen is. Hij doet niets, de auto rijdt uit zichzelf".

Behalve dat afgelopen juli in het kader van een onderzoek naar verschillende ongelukken in 2018, de directeur van de ontwikkeling van Autopilot naar verluidt toegaf dat deze video een hoax was. De auto maakte geen gebruik van Tesla-technologie. Het volgde eigenlijk een vooraf bepaalde route via 3D-mapping, en verschillende bestuurders zouden om beurten de controle hebben overgenomen.

Valse reclame

De ingenieur verdedigt zich door te zeggen dat de video niet bedoeld was als een getrouwe weergave van wat het merk op deze voertuigen aanbood. Maar dit kan worden beschouwd als misleidende en bedrieglijke reclame. In aanvulling op het bericht aan het begin van de video (hieronder) had Elon Musk, zoals gewoonlijk, het gedeeld op Twitter en beweert dat de auto zelf reed.

Dit plaatst de miljardair en het bedrijf in de vuurlinie. Sindsdien heeft het merk een grote stap achteruit gezet door op zijn website aan te geven dat Autopilot slechts een rijhulpsysteem is, en het voertuig niet autonoom maakt. De bestuurder blijft wettelijk verantwoordelijk.

Gevangenis voor Musk?

Toch kan het Musk in ernstige problemen brengen als hij verantwoordelijk wordt bevonden voor de doden door ongelukken die plaatsvonden tijdens het gebruik van Autopilot. Het onderzoek is inderdaad geclassificeerd als crimineel, met daarbij horend de zware straffen die het Amerikaanse rechtssysteem daarin voorziet.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in