Noorse EV-rijder koud gepakt

1mnd geleden

Aan het hoeraverhaal van de Noorse EV-rijder komt een einde. Sinds 1 januari dit jaar genieten de gebruikers van een elektrische auto niet langer allerlei voordelen.

Voortaan zullen de Noren ook taks betalen voor hun emissievrije voertuig. Belastingkorting, goedkoper parkeren en dergelijke: alles gaat de schop op. De regering van Noorwegen vindt inderdaad dat ze genoeg kronen (ongeveer 4 miljard euro) heeft geïnvesteerd in de vergroening van het wagenpark. Een op de vijf auto’s is nu volledig elektrisch. Nagenoeg 80 procent van de nieuwe auto’s in 2022 heeft een batterij. Maaar daar dreigt de EV-rijder nu de gepeperde rekening voor te krijgen.

Nieuwe taks

Zo komt er een taks berekend op het gewicht van de auto. EV’s zijn aanzienlijk zwaarder dan klassieke auto’s. Heel wat modellen zetten 2 ton en meer op de balans. Er wordt een eenmalige taks geheven van 1,2 euro per kilogram met een vrijstelling van de eerste 500 kilogram. Bovendien wordt de vrijstelling van BTW afgeschaft. Voor elektrische auto’s die meer dan 500.000 Noorse kronen kosten, omgerekend 46.500 euro zal een BTW-tarief van 25 procent worden geheven. De BTW moet echter maar worden betaald op het bedrag dat 500.000 kronen overschrijdt. Maar in de praktijk zal die taks nagenoeg bijna alle EV’s treffen.

Jan Muylaert

Tags: Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in