Met een Belgisch rijbewijs geraak je overal

2j geleden

Verhuizen naar het buitenland voor een korte of lange periode brengt een aantal administratieve procedures met zich mee. Daaronder: ervoor zorgen dat jouw rijbewijs legaal is, zodat je in jouw nieuwe thuisland de weg op kunt. Goed nieuws voor de Belgische rijbewijshouders: het is het verst reikende ter wereld in dit opzicht!

In een studie van de website Zutobi.com, gespecialiseerd in rijopleidingen, werd er gegaan welke beperkingen en formaliteiten er voor expats vereist zijn om hun nationaal rijbewijs om te zetten de 22 landen van hun voorkeur.

Uit de resultaten blijkt dat België in dit opzicht de meeste deuren opent, op gelijke voet met onze Franse en Duitse buren. Als we dus in alle EU-landen onbeperkt kunnen rijden (en ons rijbewijs kunnen inwisselen voor een lokaal exemplaar) kunnen we ook een jaar lang in Hong Kong, Japan, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Zwitserland rijden, alvorens ons rijbewijs zonder examen om te zetten in het lokale model. Finnen, Italianen, Spanjaarden en Zweden doen het bijna net zo goed, maar hebben een internationaal rijbewijs nodig om in Japan te mogen rijden. In de landen waarop de studie betrekking heeft, is alleen in China het rijbewijs niet geldig.

Mexicaanse beperkingen

Aan de andere kant van de schaal zijn Mexicanen duidelijk het meest begrensd, want hun expats mogen maar in één land op deze lijst rijden: Zuid-Afrika. Het is ook het enige land waar zij hun rijbewijs kunnen omzetten zonder een nieuw examen af te leggen. Dit is niet verwonderlijk als u bedenkt dat het ongeveer 50 euro kost om in Mexico legaal een rijbewijs te halen, zonder enige andere vorm van test.

Russen zijn nauwelijks beter af, aangezien zij in Finland twee jaar vrij mogen rijden voordat zij hun rijbewijs inwisselen. Elders zullen ze een test moeten overdoen.

Hun rijbewijs geeft Chinezen het recht om zonder beperkingen in Mexico te rijden en kan in Hong Kong en Zuid-Afrika vrij worden ingewisseld voor het lokale formaat.

Tags: Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in