KUL presenteert zonnewagen voor race in Marokko

1mnd geleden

De BluePoint Atlas, ontworpen door een team van 20 ingenieursstudenten van de KUL, zal de Belgische kleuren verdedigen op de Solar Challenge Marocco, de eerste zonnewagenrace op het Afrikaanse continent.

Elke twee jaar bouwt het Agoria Solar Team een gloednieuwe zonnewagen om de mogelijkheden van hernieuwbare energie en de jongste technologische ontwikkelingen te demonstreren. Bestuurder Birgitt Peeters reed gisteren de eerste meters in de gloednieuwe zonnewagen, BluePoint Atlas genaamd, langs het Afrika Museum in Tervuren.

 

Dit najaar zal het Solar Team deelnemen aan een internationale wedstrijd op het Afrikaanse continent. De lat ligt hoog voor de Belgen, want met hun vorige zonnewagen werden zij in 2019 gekroond tot zowel Europees als wereldkampioen.

 

De negende Belgische zonnewagen is op verschillende punten verbeterd. Het meest opvallende kenmerk is de keuze voor een spitse vorm, goed voor een minimale luchtweerstand en een veel lager stroomverbruik.

 

Naast zijn unieke vorm heeft de BluePoint Atlas ook één wiel minder dan vorige zonnewagens. Het voordeel van zo’n driewieler is het kleinere contact met de grond, wat de wrijving vermindert. Voor de stabiliteit zitten er twee wielen vooraan en één centraal wiel achteraan. In Marokko moet de auto in 5 dagen 2.500 km afleggen; de vele hoogteverschillen zullen een grote uitdaging vormen voor deze ongewone machine!

 

tags-label Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in