Het is officieel: elektrische auto is goedkoper !

1mnd geleden

Een studie van leasemaatschappij LeasePlan onthult dat in de meeste Europese landen de elektrische auto vanaf nu goedkoper is dan een benzine- of dieselauto.

Het is een traditie van LeasePlan om elk jaar een Car Cost Index-studie te voeren. Die heeft tot doel de TCO (Total Cost of Ownership) van auto's van verschillende types in 22 Europese landen in kaart te brengen. De berekening houdt rekening met de aankoop van de auto, de brandstofkosten, de afschrijving, de belastingen, de verzekering en het onderhoud.

Goedkoper in 17 landen

Uit de studie blijkt dat in België, net als in 13 andere Europese landen, de totale kostprijs van een elektrische wagen in segment C (compacte wagens genre VW Golf) het laagst is: gemiddeld 905 euro per maand, tegenover 1.039 euro voor een dieselwagen en 1.093 euro voor een benzinewagen. Een trap hoger, bij de berlines van het D-segment, gaat deze vaststelling zelfs opvoor 17 landen.

Twee aanvullende opmerkingen: het verschil is het grootst in Portugal, met 891 euro voor de elektrische auto tegenover 1.445 euro voor de diesel en 1.541 euro voor de benzine. Ten slotte is er onder de landen waar elektriciteit (nog) niet de overhand heeft, één land waar de zeer voordelige brandstofprijzen en belastingen de klassieke auto op zijn troon houden. Heb je het geraden? Inderdaad, het is Luxemburg: 1.018 euro voor elektriciteit, 916 euro voor diesel, 928 euro voor benzine.

tags-label Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in