Gaat het verbod op verbrandingsmotoren in Europa vanaf 2026 van de baan?

1mnd geleden | Nicolas Morlet

Eind oktober stemden de EU-27 voor een verbod op de verkoop van benzine-, diesel- en zelfs hybride motoren op hun hele grondgebied vanaf 2035. De groene fracties applaudisseerden, terwijl de verkozenen opschepten over een "historisch besluit". Maar deze beslissing gewoon worden opgeheven over... vier jaar!

Zodra de uitslag van de stemming bekend was, feliciteerden de gekozen vertegenwoordigers zichzelf met deze "historische beslissing voor het klimaat", waarvan het belang echter ernstig moet worden gerelativeerd als we naar de feitelijke cijfers kijken. Dat is precies wat sommige volksvertegenwoordigers verontrust, te beginnen met de Italiaanse minister van Transport, die dit besluit beschouwt als ‘pseudo-milieufundamentalisme’. Italië had al tijdens de besprekingen voorafgaand aan de stemming stelling genomen tegen dit verbod en een eenjarige uitzondering voor nichemerken verkregen, het zogenaamde ‘Ferrari-amendement’.

"Herzieningsclausule" in 2026

Heeft de Laars van Europa misschien de middelen om deze wet zelf te laten intrekken? Waarschijnlijk niet. Maar ook elders in Europa gaan stemmen op, met name in Frankrijk, waar Thierry Breton, Europees commissaris voor de interne markt, heeft opgeroepen tot de invoering van een "herzieningsclausule" in 2026. Op die manier kan de ontwikkeling van de technologieën samen met de fabrikanten worden bekeken, evenals de toestand van het elektriciteitsnet en het netwerk van oplaadpunten, ten einde de relevantie en de haalbaarheid van het verbod te beoordelen. Dit betekent dat als deze clausule wordt bekrachtigd, de leden van het Europees Parlement eenvoudigweg zouden kunnen besluiten het verbod op verbrandingsmotoren te versoepelen of zelfs helemaal op te heffen. Vooral als het onmogelijk blijkt de voorwaarden voor een vlotte uitvoering te vinden. We kunnen ons al voorstellen dat Italië hierop zal aandringen.

Tags: Mobiliteit
Gaat het verbod op verbrandingsmotoren in Europa vanaf 2026 van de baan?
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in