Europa wil gemeenschappelijke einddatum voor verbrandingsmotoren

2mnd geleden | Nicolas Morlet

De Europese Unie is van plan de exit van thermische motoren in Europa te standaardiseren. Dit is wat Ursula Von Der Leyen, de voorzitter van de Commissie, zegt. De technologische keuze laat ze aan de fabrikanten over.

Momenteel kondigen de verschillende landen die reeds een wetgeving ter zake hebben aangenomen aan dat de commercialisering van verbrandingsmotoren in hun land tussen 2028 en 2035 zal worden stopgezet. Europa wil dit uniformiseren, zodat in alle landen van de Unie een definitieve gemeenschappelijke einddatum geldt.

 

Het Duitse dagblad Frankfurter Algemeine Zeitung heeft begrepen dat deze datum nog niet is bekendgemaakt. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het 2035, ofwel iets minder dan 14 jaar vanaf nu. "Zonder dit zal er een gebrek aan zekerheid zijn en zullen we de klimaatneutraliteit in 2050 niet bereiken", verklaarde Von Der Leyen in een interview met de Sueddeutsche Zeitung.

 

Zij voegt eraan toe dat "het aan de fabrikanten is om te beslissen hoe ze hun productie zullen aanpassen. Zij weten beter dan wie ook hoe zij nieuwe auto's en nieuwe brandstoffen moeten ontwikkelen". Elektriciteit wordt dus misschien niet de enige oplossing. De ontwikkeling van synthetische brandstoffen, vooral in handen van de Duitse auto-industrie, kan hierin nog een rol van betekenis spelen.

 

Intussen is Europa ook van plan de toch al strenge normen voor de auto-industrie verder aan te scherpen. De lat voor CO2-uitstoot wordt tegen 2030 verder verlaagd. Ze zal op 55% liggen in plaats van de oorspronkelijke doelstelling van 37,5% ten opzichte van het niveau van 2021.

tags-label Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in