Een voorbeeld van elektrificatie

2w geleden

Terwijl Europa de elektrificatie van mobiliteit tegen 2035 wil doordrukken, is er één land waar elektrische auto's nu al in de meerderheid zijn. Zij hebben in 2021 zelfs een nieuw record gevestigd door meer dan tweederde van de inschrijvingen van nieuwe auto's voor hun rekening te nemen!

Dat land is Noorwegen. Dat Scandinavische land staat bijzonder ver op het gebied van elektrificatie. Elektrische auto's genieten er tal van voordelen (gebruik van voorbehouden rijstroken voor carpooling, gratis parkeren, lagere belastingen, enz.) en de oplaadinfrastructuur is er sterk ontwikkeld. Het gevolg is dat elk jaar meer en meer Noren zich laten verleiden, waarbij de markt voor elektrische auto's van record naar record vliegt.

42,4% in 2019, 54,3% in 2020 en 64,5% in 2021: het aandeel van elektrische auto's in het Noorse aantal registraties neemt gestaag toe, naarmate het aanbod diverser en democratischer wordt. Bovendien nemen hybrides ook 27,2% voor hun rekening. De andere motorisaties delen in de kruimels: 4% voor diesel en 4,2% voor benzine, waarvan het marktaandeel in één jaar is gehalveerd.

De prognoses voor 2022 zijn nog rooskleuriger, met een voorspeld aandeel voor elektrisch van meer dan 80%! Sommige fabrikanten halen dat percentage trouwens al. Bij Audi bijvoorbeeld zijn de e-tron, Q4 e-tron en e-tron GT goed voor 93% van alle voertuigen. Bij Hyundai zijn de Ioniq, Ioniq 5 en Kona EV goed voor 89%.

Tesla leidt

In deze context heeft Tesla de eerste plaats op de markt veroverd met een verkoop die meer dan verdubbeld is: +133,5%! Volkswagen is tweede, en Toyota derde (hoewel de fabrikant nog geen elektrische auto aanbiedt!).

De Tesla Model 3 is de bestverkochte auto in Noorwegen, voor de Toyota RAV4, de Volkswagen ID.4 en de Tesla Model Y. Dit is de eerste markt ter wereld waar Tesla zo sterk staat.

Tags: Mobiliteit
Een voorbeeld van elektrificatie
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in