Duitsland en Frankrijk in gesprek om Europese auto-industrie te beschermen

3w geleden | Nicolas Morlet

De Franse president Emmanuel Macron heeft met zijn Duitse collega Olaf Scholz een plan opgesteld om het concurrentievermogen van de Europese auto-industrie tegenover haar Chinese en Amerikaanse concurrenten te versterken. Dit is een reactie op de verschillende protectionistische maatregelen van deze twee landen.

Net als de Verenigde Staten, die de steun voor de aankoop van een elektrisch voertuig uitsluitend nog reserveren voor modellen die op Amerikaans grondgebied worden geproduceerd, willen Frankrijk en Duitsland dat in Europa hetzelfde gebeurt voor hun lokaal geproduceerde voertuigen. De zaken zouden dus snel kunnen veranderen, waardoor Europa niet langer "openstaat voor alle winden" terwijl "China en de Verenigde Staten hun industrie beschermen", zoals president Macron vorige week tijdens zijn toespraak op France 2 klaagde.

Het besluit van de regering van Joe Biden lijkt de aanleiding te zijn geweest voor de ommezwaai van Duitsland, dat zich tot dan toe terughoudend opstelde om protectionistische maatregelen te nemen omdat het de belangen van zijn nationale fabrikanten (met name Volkswagen, BMW en Mercedes) op de Chinese en de Amerikaanse markt, de twee grootste automarkten ter wereld, wou veiligstellen.

Concreet zou zo’n besluit de MG ZS EV, Polestar 2, BYD of zelfs de Tesla Model 3 een bonus ontnemen in de 27 landen van de Europese Unie.

In België zou dit weinig impact hebben, omdat er geen aankoopbonussen zijn.

Tags: Mobiliteit
Duitsland en Frankrijk in gesprek om Europese auto-industrie te beschermen
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in