Dit is de batterij uit 100% gerecycleerde metalen!

1w geleden

De Zweedse start-up Northvolt heeft de productie aangekondigd van een batterijcel uit 100% gerecycleerde materialen. Daar keken we naar uit.

In Noord-Zweden zal de start-up Northvolt in 2022 een fabriek opstarten die 25.000 ton batterijen per jaar kan recycleren. Deze jonge reus, een partner van VW en BMW, belooft tot 50% gerecycleerde materialen te gebruiken voor de productie van batterijen in deze gigafabriek tegen 2030.

Dit is een positief signaal voor de recycling van batterijen voor elektrische auto's: de start-up is erin geslaagd een batterijcel te produceren met 100% gerecycleerd mangaan, kobalt en nikkel. Voorlopig is het wel nog maar een prototype.

De Europese Commissie wil fabrikanten verplichten om vanaf 2030 een minimum aan gerecycleerde materialen in batterijen te verwerken, tot 12% kobalt, 4% lithium en 4% nikkel.

Ondanks deze vooruitgang maakt Emma Nehrenheim, milieumanager bij Northvolt, zich zorgen: "Alle prognoses die we tot nu toe hebben vooropgesteld, zijn te laag ingeschat. De batterijproductie neemt voortdurend toe en het risico bestaat dat Europa niet klaar zal zijn. We moeten nu handelen."

tags-label Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in