Belgische veelrijders doen het elektrisch

2j geleden

Het gemiddelde aantal afgelegde kilometers van Belgische auto's is in 2021 gestegen. Dit blijkt uit de gegevens van de non-profitorganisatie Car-Pass. En opnieuw zijn het de bestuurders van een elektrisch automerk die de veelrijders zijn.

Met een gemiddelde van 15.384 kilometer is het gemiddelde jaarkilometrage van in België ingeschreven voertuigen met 11% gestegen ten opzichte van 2020, een jaar dat in het teken stond van restricties en reisbeperkingen. Maar dat cijfer ligt nog steeds 14% lager dan in 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis. Telewerken, maar ook de opgelegde sluitingen van de horeca en van culturele gelegenheden zijn de voornaamste verklaringen.

Tesla's rijden het meest

Bij de merken waarvan de voertuigen de meeste kilometers afleggen, komt Tesla als eerste uit de bus, met een jaargemiddelde van 20.919 kilometer. De Amerikaanse fabrikant voerde deze ranglijst in 2019 al aan, maar er is een duidelijke daling te zien in het aantal afgelegde jaarkilometers, dat twee jaar geleden nog meer dan 27.000 kilometer bedroeg!

Op de tweede plek staat DS, met een gemiddelde van 20.026 gereden kilometer. Dit lijkt misschien verrassend, maar zoals Car Pass aangeeft: hoe recenter de auto, hoe meer hij wordt gebruikt. Zowel Tesla als DS hebben een zeer jonge vloot, van gemiddeld minder dan drie jaar oud. Dit kan verklaren waarom deze twee merken voor Volvo en Mercedes liggen, waarvan de gemiddelde leeftijd respectievelijk 7 en 9 jaar bedraagt.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in