België heeft hoge boetes voor rijden onder invloed

2w geleden

Uit een studie van de website Confused.com blijkt dat rijden onder invloed geen grapje is in België, waar de geldboetes tot de hoogste van Europa behoren.

Rijden onder invloed is een ernstig misdrijf dat kan leiden tot een zware straf voor overtreders. Uit de studie van Confused.com blijkt dat sommige landen strenger zijn dan andere als het gaat om het toegestane alcoholgehalte in het bloed. In landen als Zuid-Afrika wordt meer dan de helft (58%) van de verkeersdoden toegeschreven aan alcoholgebruik. In Europa hebben de meeste landen hun wetgeving enkele jaren geleden geharmoniseerd, met een sanctiegrens voor bestuurders vanaf 0,5 g/l in het bloed. Voor de boetes springt Groot-Brittannië eruit, omdat het bedrag voor de overtreding onbeperkt is. Maar in de Europese Unie staat België hoog op het podium, met boetes die kunnen oplopen tot... 12.000 euro!

Uit de enquête blijkt dat Luxemburg het Europese land is met de strengste wetgeving, waarbij gebruik wordt gemaakt van een rangschikking op basis van de maximumboetes, de maximumgrens voor de schorsing van het rijbewijs en de maximumgevangenisstraf die elk land kan toepassen op dronken bestuurders. Luxemburg heeft de hoogste maximale schorsing van het rijbewijs, mogelijks tot 15 jaar voor recidivisten. België bekleedt daarin de tiende plaats. In Europa hebben Tsjechië, Slowakije en Hongarije een nultolerantie voor rijden onder invloed.

tags-label Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in