België een van de moeilijkste landen ter wereld voor het behalen van een rijbewijs

2w geleden | Nicolas Morlet

Wie heeft er niet een beetje stress ervaren bij het afleggen van zijn rijexamen? Waarschijnlijk veel mensen, volgens een studie gepubliceerd door Zutobi, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in autorijlessen wereldwijd. Daaruit blijkt dat België een van de landen is waar het behalen van een rijbewijs het moeilijkst is.

Om de rangschikking te bepalen, heeft Zutobi rekening gehouden met verschillende criteria zoals de kosten van de examens en hun moeilijkheidsgraad, de leeftijd waarop men mag rijden, de verplichting van een theorie- en een praktijkexamen, het al dan niet moeten afleggen van een gezichts- of medische test, en de voorwaarde van een minimum aantal lesuren om de kostbare bestuurderspas te behalen.

 

België nogal streng

 

Rekening houdend met al deze criteria eindigt België op de 8e plaats in de wereld en op de 4e plaats in Europa, met een gemiddelde score van 4,29/10. Met een score van 1,96 op 10 als gevolg van een gemiddelde kostprijs van 1 100 euro, die vooral te wijten is aan gemiddeld 85 uur opleiding en medische tests, is Kroatië het land ter wereld waar het verkrijgen van een rijbewijs het moeilijkst is.

 

Het Centraal-Europese land ligt voor op Brazilië (3,21/10), waar 60 uur opleiding en medische tests vereist zijn, en Hongarije, waar 58 uur rijschool vereist is (3,59/10). Op Europees niveau is ook Montenegro (3,79/10) nog lastiger dan België.

 

Een beetje zout erbij nemen mag. Zutobi raamde de gemiddelde kostprijs van een rijbewijs in België op 16 euro, de prijs van het theorie-examen alleen. Het praktijkexamen kost 18 euro, plus de kosten voor de afgifte van het rijbewijs zelf.

 

En bovenaan de ranglijst van de minst strenge landen op dit gebied? Mexico gaat aan de leiding met een score van 8,48. Het Noord-Amerikaanse land eist alleen een theorietoets en een vergoeding van ongeveer 45 euro om achter het stuur van een auto te mogen kruipen. Qatar (7,39/10), Letland (7,03/10) en de Verenigde Staten (6,95/10) volgen.

tags-label Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in