Belastingen 2022

2w geleden

De overgang naar het nieuwe jaar brengt altijd juridische veranderingen mee. 2022 is geen uitzondering, en het zijn de voorouders en bedrijfsvoertuigen die dit jaar getroffen worden, met voor sommigen misschien enkele onaangename verrassingen.

Hoewel het nieuwe Waalse systeem voor de autobelastingen (in het gunstigste geval) pas volgend jaar van kracht wordt, vallen er voor sinds 1 januari in Wallonië toch enkele kleine wijzigingen te noteren.

Voortaan wordt elke auto van meer dan 30 jaar die met een gewone plaat (dus niet met een "O"-plaat) is ingeschreven, belast als een normaal voertuig, terwijl hij tot nu toe automatisch in aanmerking kwam voor de voordelige forfaitaire oldtimerbelasting. Deze verandering kan volgens onze berekeningen duur uitvallen voor sommigen. Vergeet niet dat een voertuig met O-plaat niet mag worden gebruikt voor woon-werkverkeer, als bedrijfsvoertuig noch voor betaald personenvervoer.

Wat bedrijfsvoertuigen betreft, moet voortaan aangetoond dat de eigenaar een zaak heeft die bij het KBO staat ingeschreven - d.w.z. dat hij of zij als zelfstandige of in een vennootschap werkzaam is - EN dat het voertuig noodzakelijk is voor de werkzaamheden. Anders vervalt het voordelige  forfaitaire belastingtarief. Deze administratieve regel richt zich vooral op pick-ups die door particulieren worden gekocht. Voor hen kan de rekening bijzonder hoog uitvallen.

Gelukkig hebben deze maatregelen geen terugwerkende kracht. Maak je dus geen zorgen als je een oldtimer rijdt of een pick-up die vóór 31 december jongstleden is geregistreerd.

Tags: Mobiliteit
Belastingen 2022
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in