4 op de 10 gebruikt de auto minder sinds Covid

2j geleden

Volgens een studie van de verzekeraar Corona Direct kruipt 40% van de Belgen minder vaak achter het stuur sinds het begin van de pandemie. De veralgemening, of zelfs de verplichting, van het telewerken is natuurlijk de hoofdoorzaak. Maar er is meer aan de hand.

Het bureau iVox ondervroeg duizend Belgen. Hun enquête geeft details over de daling van het autogebruik: 31% zegt over het algemeen minder te reizen, terwijl 9% zijn manier van reizen ook heeft veranderd. Vooral de fiets is een populair vervoermiddel geworden, met vooral een veel sterkere aanwezigheid in Vlaanderen.

De (elektrische) fiets neemt nu 78% van de alternatieve ritten voor de auto aan Nederlandstalige kant voor zijn rekening. In Wallonië nemen bijna 2 op de 3 automobilisten het openbaar vervoer wanneer ze hun auto thuislaten. Opvallend: 38% van de Belgen zegt ook vaak korte afstanden te voet af te leggen.

Brandstofprijs speelt mee

Als 4 op de 10 Belgen de auto minder vaak gebruikt, is dat in eerste instantie om redenen die verband houden met de Covid-crisis. Voor 38% onder hen is telewerken een oorzaak die verklaart waarom de auto aan de kant blijft. Maar: 36% geeft aan dat ze de auto nu minder vaak gebruiken vanwege de huidige stijging van de brandstofprijzen. Ook gezondheid (23%), een nieuwe baan (14%), bezorgdheid over het klimaat (11%) en verhuizing (11%) worden als redenen genoemd.

Merk op: 11% van de respondenten is sinds maart 2020 meer gebruik gaan maken van de auto.

Tags: Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in