Zijn synthetische brandstoffen verre van onschadelijk voor het milieu ?

1mnd geleden

Zijn synthetische brandstoffen, ook wel "e-fuels" genoemd, verkregen uit koolstofvrije bronnen, minder vervuilend dan fossiele brandstoffen? De vereniging "Transport & Environment" zegt van niet, hoewel verschillende fabrikanten besloten hebben de nodige middelen te investeren in de ontwikkeling van deze e-fuels.

Terwijl de meeste fabrikanten naar een hoger verzet schakelen in de race naar een elektrische mobiliteit, werken sommige, zoals Porsche en Mazda, aan synthetische brandstoffen. Deze brandstoffen, gewonnen uit duurzame bronnen, zouden het voordeel hebben dat zij minder vervuilend zijn en dus een goed alternatief vormen voor traditionele brandstoffen.

Dit argument werd onlangs verworpen in een rapport van de milieuvereniging Transport & Environment. Volgens de vereniging zouden deze brandstoffen evenveel stikstofoxide (NOx) uitstoten als een traditionele benzinemotor, en zelfs meer koolmonoxide... Volgens hun verslag zou alleen de elektrische auto een geloofwaardig alternatief bieden voor de traditionele brandstoffen. Dit is een plausibele bewering, hoewel bij de tests in kwestie geen gebruik werd gemaakt van actieve NOx-reductiesystemen (terwijl deze in de modernste voertuigen wél aanwezig zijn). Die zouden tegengewicht hebben geboden aan de resultaten uit dit onderzoek.

Voordelen voor andere sectoren

Deze synthetische en dus CO2-neutrale brandstoffen, die momenteel nog worden onderzocht, zouden het niettemin mogelijk maken de CO2-voetafdruk te verkleinen van voertuigen met verbrandingsmotoren die na 2035 nog zullen rijden. Laten we niet vergeten dat vanaf die datum alleen nieuwe voertuigen "emissievrij" moeten zijn. In haar verslag wijst Transport & Environment niettemin op de voordelen van deze brandstoffen, vooral voor industrieën waar de overschakeling op elektrische energie niet mogelijk is, zoals de luchtvaart.

Zijn synthetische brandstoffen verre van onschadelijk voor het milieu ?
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in