Zeg niet te gauw…

2mnd geleden | Nicolas Morlet

Uw wist misschien niet dat er zo’n dag bestond, maar vandaag is het International Women Driver’s Day. Het is een uitmuntende gelegenheid om de aandacht te vestigen op enkele vrouwen die zich verdienstelijk hebben gemaakt bij de ontwikkeling van auto’s...

 

... En laat ons zeker het belang van vrouwen achter het stuur niet vergeten.

 

In de westerse wereld is bijna de helft van alle chauffeurs een vrouw. In Duitsland, Spanje en Tsjechië zitten 42% van alle rijbewijzen in hun handen. Dat cijfer loopt op tot 48% in Canada en Nieuw-Zeeland en zelfs tot 49% in Israël, zo blijkt uit cijfers van de jury van de Women's Car of the Year (WWCoty).

Verder leren we dat in de Verenigde Staten 62% van de nieuwe auto's wordt gekocht door vrouwen! Verwonderlijk is het dan ook niet dat de reclamecampagnes van autofabrikanten hen steeds vaker als doelgroep viseren.

 

Beroemde vrouwen

Deze 24ste juni is ook een gelegenheid om de aandacht te vestigen op de vrouwen die hun schouders hebben gezet onder de ontwikkeling van de auto én de verkeersveiligheid: June McCaroll (1867-1954) bijvoorbeeld heeft de wegmarkeringen uitgevonden; Margaret Wilcox patenteerde in 1893 het eerste verwarmingssysteem voor auto's; en Florence Lawrence (1886-1938) ontwierp de eerste richtingaanwijzers.

Natuurlijk hoort ook Bertha Benz in dit lijstje thuis. Zij was de pionier die een reis van 106 kilometer maakte in de eerste auto die door haar man Karl Benz was uitgevonden.

 

Symbolische datum

De datum van 24 juni is niet toevallig gekozen. Het markeert het einde van het rijverbod voor vrouwen in Saoedi-Arabië dat op 24 juni 2018 werd uitgevaardigd. Daarmee kwam een einde aan een lange strijd voor vrouwenrechten door voortrekkers van vrijheid zoals Loujain Al Hathloul.

 

tags-label Columns Autonieuws
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in