Vlaanderen overweegt verbod op verkoop van benzine- en dieselauto's vanaf 2027 !

4w geleden

Europa heeft 2035 al vastgepind als deadline voor het stopzetten van de verkoop van voertuigen met verbrandingsmotoren op zijn hele grondgebied. Maar Vlaanderen wil sneller gaan. Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) heeft zopas een voorstel ingediend om deze termijn met acht jaar te vervroegen.

"Berekeningen van de sector tonen aan dat tegen 2025-2026 [...] een elektrische auto ongeveer dezelfde kostprijs zal hebben als een auto die op benzine of diesel rijdt. Bovendien zullen tegen die tijd veel afgeschreven elektrische bedrijfsauto's op de markt beschikbaar zijn. Op basis van deze aanname heeft de Vlaamse minister van Mobiliteit een voorstel op tafel gelegd bij de Vlaamse regering dat de verkoop van voertuigen die op fossiele brandstoffen rijden, vanaf 2027 verbiedt.

Lydia Peeters wil het oorspronkelijke plan vervroegen. Dat voorzag tot nu toe in een verbod vanaf 2030, vijf jaar vóór de Europese wetgeving. De minister wil verdergaan, door de registratie van thermische of gedeeltelijk thermische auto's (hybrides en plug-in hybrides) vanaf het einde van het decennium niet langer toe te staan.

Het valt nog te bezien of de N-VA, Open-VLD's coalitiepartner in de Vlaamse meerderheid, dit ambitieuze - maar haalbare? - voorstel zal steunen. Deze partij weigerde namelijk een zogenaamde "intelligente" kilometerheffing op te nemen in het regeerakkoord van de huidige zittingsperiode.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in