VAN DE REDACTIE - "Oeps, niet over nagedacht..."

1mnd geleden

In onze gratis bijlage ‘Mobility Life’ kan je een interessant artikel lezen over veiligheid.

Vanaf deze maand verplicht Europa immers een aantal systemen die het veiliger rijden moeten maken. ‘Verplicht’ zoals in: ze moeten vanaf nu in ieder nieuw model zitten (bestaande modellen ontsnappen de dans tot 2024…) die van de band rollen. Van vooruitrusting voor een alcoholslot tot spoorassistent. Maar ook een zogenaamde ‘intelligente snelheidsondersteuning’. Het systeem is eenvoudig. De camera’s en sensoren die nu eigenlijk al in je recente auto zitten, en op het instrumentenbord of aanraakscherm aangeven wat de toegelaten snelheid is, gebruiken die info nu ook. Om je te waarschuwen met iets dat natuurlijk rot vervelend zal zijn, een trillingetje in het stuur of belgeluidje, zodra je over die limiet gaat.

Dat wordt leuk. Hoe vaak reed je al niet op een buitenweg waar je 70 per uur mag terwijl die 50 per uur koppig op je scherm bleef staan. Of, omgekeerd, die 120 per uur die maar niet wil verdwijnen terwijl je zeer goed weet dat je maar 90 mag. Om niet te zeggen: het systeem is compleet onbetrouwbaar. En toch gebruikt Europa het nu om ons te verwittigen als we het ‘bont maken’.

Oeps, niet over nagedacht… Het is een reactie die ik de jongste tijd almaar vaker heb, als ik zie wat allerlei overheden als richtlijnen en verplichtingen in de maag van de autogebruiker splitsen. Neem nu de LEZ-zones. Probeer in hartje Antwerpen maar eens een loodgieter te vinden die de stad nog in wil met zijn camionette waar uiteraard nog een diesel in zit. Jawel, oeps, niet over nagedacht. Of neem nu die reportage van Het Laatste Nieuws, een paar weken geleden: daar hingen ze een caravan van een gemiddeld gewicht aan een elektrische auto. Bleek uit de metingen, als je geen risico’s wil nemen en rekening houdend dat je langs de autoweg bij snelladers maar tot 80 procent van de batterijcapaciteit kan laden, dat je om de …124 kilometer moet gaan ‘tanken’. Ga dan maar eens op vakantie naar het zuiden, met je caravan. En, beste Europese regelgever, jij die de elektrische auto straks voor iedereen verplicht, ook voor mensen met een caravan?

“Oeps, niet over nagedacht….”

Joost Bolle

Hoofdredacteur

Jurylid Car of The Year

 joost.bolle@telenet.be 

VAN DE REDACTIE - "Oeps, niet over nagedacht..."

Tweedehands auto's van de dag

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in