De allereerste auto?

2w geleden

Karl Benz wordt vaak beschouwd als de uitvinder van de automobiel met zijn in 1886 gepatenteerde Motorwagen 1. Zal hij zijn titel verliezen? Een voertuig dat in een garage in Leipzig werd ontdekt, zou nog ouder zijn.

Afgelopen oktober werden oldtimerliefhebbers van de OST Klassiker Klub e. V. Wolkramshausen ingeschakeld om de garage van een villa in de gelijknamige plek, een chique buitenwijk van Leipzig, leeg te halen. Daar, onder een stapel oude rommel, ontdekken ze een gemotoriseerde driewieler. Het is duidelijk een van 's werelds allereerste automobielcreaties.

Maar na het zorgvuldige afstofwerk zijn de leden nog steeds verbaasd over dit voorheen onbekende voertuig. Zelfs deskundigen van het Dresden Transport Museum en het Mercedes Museum konden het niet identificeren. Enkele details, zoals de uitrusting (versnellingsbak, geveerde stoelen, bougielampen en zelfs een claxon) en het nummer 24 op de motor, doen echter vermoeden dat het om een voertuig gaat dat in kleine series werd geproduceerd.

Koolstof-14-datering

Ondanks andere details die de herkomst van de "auto" verraden, zullen vijf wetenschappers gebruikmaken van koolstof-14-datering om de leeftijd van de gebruikte materialen, met name het metaal en het leer, te schatten. In ieder geval is het houten chassis "minstens 120 jaar oud".

Tags: Classics
De allereerste auto?
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in