Test van een legende : Porsche 911 50th Anniversary (te koop!)

2j geleden | Maxime Herion

Uw favoriete automagazine heeft een paar juweeltjes in de garage staan. En ja, we hebben beslist om er in 2022 één per nummer op te voeren, zodat onze trouwe lezers er ook van kunnen genieten ...en zelfs kopen als je daar zin in hebt. We beginnen -uiteraard- met de meest legendarische van allemaal...

In 2013, om de vijftigste verjaardag van de 911 te vieren, ontwikkelde Porsche een gelimiteer­de editie van de 991, waarin evocaties uit het verleden werden gecombineerd met de nieuw­ste technologie. Een subliem collector’s item dat even exclusief als zeldzaam is, beperkt tot... 1963 exemplaren! Deze 50th Anniversary Edition wordt aangedreven door een watergekoelde, atmosferi­sche 3,8-liter motor van 400 pk. Aan de buitenkant onderscheidt hij zich van een gewone 911 door zijn discreet specifiek monogram aan de achterkant en door zijn prachtige wielen van 20 inch, waarvan het ontwerp herinnert aan de beroemde Fuchs-wielen die hebben bijgedragen tot de legende van de sport­wagen. De 911 50th Anniversary Edition heeft ook een sportuitlaatsysteem, dat te herkennen is aan de dubbele uitlaatpijpen.

 

Twee specifieke carrosseriekleuren (Geyser-grijs en Graphite-grijs) werden aangeboden -ons exemplaar staat in het tweede kleur. Er zijn ook chromen spijlen in de grille vooraan en in de grille op de motorkap achter­aan. Een genummerde gedenkplaat is op het dashboard aangebracht. Het meest opvallende detail van het interieur van deze zeer bijzondere 911 is zonder twijfel de lederen en stof­fen bekleding van de stoelen, die het geheel een zeer bijzonder karakter geeft. Hetzelfde geldt voor het instrumentenpaneel, dat groene cijfers heeft zoals de eerste exemplaren van de 911.

ZELDZAAM ROOFDIER

Onnodig te zeggen dat de exemplaren van deze Porsche uit 1963 als warme broodjes over de toonbank gingen en het unieke karakter van deze versie maakte hem vanaf het begin tot een collector’s item. Oorspronkelijk bewaard in een privécollectie, heeft onze auto slechts 15.400 km afgelegd in acht jaar. En het meest verbazingwekkende is dat hij in abso­luut nieuwe staat is, alsof hij net een paar minuten geleden uit de showroom van een dealer is gekomen, alsof er vóór ons nog niemand op die stoelen heeft gezeten!

Nadat je de auto van alle kanten hebt bekeken en zijn tijdloze uiterlijk hebt bewonderd, is het tijd om de weg op te gaan om het geheim van de lange levensduur van dit model te ontdekken. Draai de contactsleutel links van het stuur, op het dashboard (een roestvrij element dat bij de 911-‘experience’ hoort) en je komt in een speciale wereld die je isoleert van de echte wereld. De 50th Anniversary Edition is gebaseerd op de 911 Carrera S en heeft een magisch geluid, vergelijk­baar met dat van het 3,2-liter model uit de jaren tachtig. Zeer metaalachtig, ja, maar de flat 6 zingt de hele tijd, zelfs bij stationair toerental. Op het gebied van afwerking en ergo­nomie is de reputatie van Porsche gevestigd en het minste wat we kunnen zeggen is dat je je goed voelt in deze 911. De originele sportstoelen zijn perfect en bieden veel verstel­mogelijkheden, de binnenruimte is verre van beperkt en de achterbank biedt zelfs plaats aan tassen, een kleine hond of een volwassene in recuperatie omdat het dak vrij laag is.

UITSTEKEND COMPROMIS

Uitgerust met de PDK dual-clutch automatische versnel­lingsbak, is de 911 verrassend gemakkelijk te besturen in het behoorlijk drukke eindejaarsverkeer. Hij is heel hand­zaam dankzij zijn extreem soepele motor, en hij is echt comfortabel dankzij het PASM (Porsche Active Suspension Management) adaptieve dempingssysteem, dat zijn werk meer dan goed doet. De Porsche is goed gemanierd en doet je bijna vergeten dat het een sportwagen is. En dat is precies waar het om gaat -je hoeft alleen maar het gaspedaal in te drukken om het volledige potentieel te ontdekken. In lange, haast lyrische ritten die een opera waardig zijn, stuwt hij je hard en onophoudelijk, ongeacht de versnelling. Fabuleus, het chassis lijkt overgedimensi­oneerd omdat de grenzen moeilijk te bereiken lijken. Dan, kers op de taart, zijn er die remmen, een van de specialitei­ten van Porsche zijn: extreem krachtig en vooral bijzonder duurzaam.

DE REFERENTIE

Zeer weinig automodellen in de auto-industrie kunnen bogen op een bijna zestigjarig bestaan zoals de Porsche 911. Hij zit boordevol charme en bereikt ongetwijfeld een hoog­tepunt met deze 50th Anniversary Edition, die het beste van zichzelf geeft zonder te overdrijven. Perfect homogeen, deze machine: dit is de 911 die je iedere liefhebber van het model mag aanbevelen.

Onze «50e» is klaar om een nieuwe eigenaar te vinden. Ben je geïnteresseerd, aarzel dan niet om een bod te doen «vanaf 155.000 euro» (onder voorbehoud van bezoek) aan onze redactiedirecteur Stéphane Lémeret (stephane@ autotrends.be).

 

Foto’s : Quentin Champion

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in