COTY-TEST - Kia Niro : primus van de klas

1j geleden | Laurent Zilli

Als titelhouder van de Auto van het Jaar-verkiezing is Kia het enige merk met een auto met de drie soorten geëlektrificeerde aandrijflijnen (hybride, plug-in en elektrisch) onder de finalisten van 2023. En dat is lang niet zijn enige troef.

Deze tweede generatie van de Kia Niro illustreert de vaart waar­mee de tijd verstrijkt. We herin­neren ons dat in 2016, toen de eerste Niro het levenslicht zag, Kia nog het merk van de beterkoop was. Niet in de denigrerende zin van het woord, maar vanwege de zeer concurrentiële prijzen en de verhouding tussen kwaliteit en prijs. De eerste Niro werd niet overhaast uitge­speeld, hij mocht rijpen, wat hem allerminst belette om als een van de eerste op de bal te spelen. Het begon met een hybride met een jaar later een plug-inversie, en in 2018 uiteindelijk ook een 100% elektrische versie. Dat was nog maar vier jaar geleden. Wie had toen durven bevroeden dat de batterij-auto vandaag zo’n prominente plek zou innemen? De nieuwe Niro hanteert alvast een nieuwe strategie. Wachten hoeft niet langer: alle versies zijn binnen een periode van enkele weken na elkaar gelanceerd. Maar er is iets anders dat onmiddellijk in het oog springt...

Avant-gardistische stijl

Inderdaad, de Niro bevestigt wat we al weten sinds de EV6 en de nieuwe Sportage: Kia meet zich een avant-gardistische rol aan op het gebied van design. Het merk breekt met de bekende designcanons. De stijl is ontwrichtend. Het schudt ons houvast door elkaar. Is het mooi? Niet mooi? Om eerlijk te zijn, we hebben nog steeds niet besloten. Maar er is wél iets interessants gaande: de Niro fascineert. Niet dat zijn silhouet zo bijzonder oogt, maar de vele details maken hem speciaal.

Hoewel het interieur minder vragen oproept, is het best creatief omwille van lijnen die zich niets aantrekken van enige symmetrie. De achterbank zit vrij royaal voor een voertuig van minder dan 4,5 meter lang (de BEV-versie levert door het batterijenpakket wel een paar centimeter in). Hetzelfde geldt voor de koffer, die veel ruimte in de aanbieding heeft: van 475 liter in de elektrische tot 348 liter in de plug-inhybride Niro.

We zien ook dat Kia steeds hoger op de technologieladder klimt. Dubbele brede schermen (instrumententellers en multimedia), een centrale bedie­ningsmodule met zowel multime­dia- als airconditioningfuncties, een dodehoekcamera, een automatische parkeerhulp... Veel van deze gadgets zijn nieuw voor zijn categorie en verkla­ren een andere verandering. De Niro is nu verre van een van de goedkoopste: vanaf 29.990 euro voor de HEV, 38.790 euro voor de PHEV en 43.990 euro voor de EV.

Driemaal is scheepsrecht

De Niro biedt drie niveaus van elek­trificatie aan. Op instapniveau is er de ‘eenvoudige’ hybride die een 1,6 liter groot benzineblok combineert met een 32 kW sterke elektromotor en een batterij van iets meer dan 1 kWh. Het ensemble stuurt 141 pk naar de voor­wielen via een robotbak met dubbele koppeling en zes versnellingen. Kia claimt een gemiddeld verbruik van 4,4 tot 4,6 l/100 km en 100 tot 105 g/ km CO2. De plug-inhybride dan. Hier wordt de elektromotor opgevoerd tot 62 kW (in totaal 183 pk) en de batte­rij tot 11,1 kWh. In minder dan drie uur kan je hem volledig opladen en naar verwachting bedraagt de emissievrije actieradius maximaal 65 kilometer.

De WLTP-cijfers: 0,8 tot 0,9 l/100 km en 18 tot 21 g/km CO2. Het parade­paardje, ten slotte, is de volelektrische Niro. Deze levert 204 pk en 255 Nm en put uit een batterij van 64,8 kWh een gemiddelde autonomie van 460 kilometer. In een stedelijke omgeving belooft het Koreaanse merk zelfs 600 kilometer. Helaas stopt het vermogen van de ingebouwde lader aan 11,2 kW, zodat snelladen tot 80% minstens drie kwartier vraagt.

Zowat goed in alles

We konden de nieuwe Kia Niro in zijn drie versies testen op een gemengd parcours van ongeveer 70 kilome­ter. Eerste bevinding? Ondanks hun gewichtsverschillen (van 1.490 kilo voor de hybride tot 1.739 kilo voor de elektrische), voelen ze allemaal vrijwel gelijk aan. Elke aandrijving etaleert soepelheid, stijfheid, stilte, souplesse en... dempingscomfort. Dat laatste is een geruststelling voor hen die al kennis hebben gemaakt met de nutteloze stijfheid van de EV6 en de Sportage.

Een anticiperende rijstijl zet ook inte­ressante verbruiksgemiddeldes op de boorcomputer: 4,5 l/100 km voor de hybride, 1,3 l/100 km voor de stekker­hybride - met een elektrisch rijbereik van zo’n 40 kilometer - en tenslot­te 13,6 kWh/100 km voor de elektri­sche Niro, veel lager dus dan officiële 16,2 kWh die Kia voorschrijft. Of zijn autonomie van 460 kilometer (WLTP) makkelijk haalbaar is, valt moeilijker te duiden. Wij neigen meer naar een gemiddelde van iets meer dan 400 kilometer, en 350 tot 400 kilometer over de autosnelweg.

Het weggedrag van de Niro, of beter gezegd: Niro’s, is zeer competent, en dat blijft zo als je op een bochtig parcours de zweep ontrolt. De reacties blijken gezond, de remmen opgewas­sen tegen hun taak en de hernemin­gen vrij van schuchterheid. Kortom, deze drie Kia Niro’s zijn als voorbeel­dige leerlingen: ze doen alles goed en pakken hun zaakjes met veel ernst aan. Misschien té veel ernst?

Om te onthouden

De Niro is een voertuig waarop je kunt vertrouwen. Maar zoals bij veel van de knapste koppen uit de klas van onze jeugd is het niet de gangmaker op een feestje. Een goed verstaander...

Pro

  •  Karaktervol ontwerp
  • Geïnspireerd en ruim interieur in zijn klasse
  • Verbruik ongeacht de versie
  • Comfortabeler dan andere recente Kia’s

Contra

  • Vrij hoge prijzen
  • Niet echt spannend rijgedrag
  • Iets minder ruime achterbank in EV-versie

De Niro HEV in cijfers

  • Motor: 4-cilinder benzinehybride ; 1.580 cc ; 140 pk ; 265 Nm
  • Aandrijving: voorwiel
  • Versnellingsbak: gerobotiseerde zesbak met dubbele koppeling
  • L/B/H (mm): 4.420/1.825/1.545
  • Leeggewicht (kg): 1.44
  • Koffervolume (l): 451-1.445
  • Brandstoftank (l): 42
  • 0 tot 100 km/u (s): 10,4
  • Top: 165 km/u
  • Norm: 4,5 l/100 km
  • CO2: 102 g/km
  • Prijs: 29.990 euro
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in